Skal redusere matsvinnet

Oslo  20130801.
Klemetsrud energigjenvinningsanlegg, drevet av Energigjenvinningsetaten i Oslo Kommune, er et varmekraftverk og forbrenningsanlegg. Fra det otiske transportbåndet (som skiller mellom grønne og blå poser) Forbrenningsanlegget sorterer søppel fra privathusholdning og brenner deler av det så det blir til fjernvarme.  Plasten går til Tyskland.
Kildesortering av plastavfall (blå poser) og matavfall (grønneposer) 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Oslo 20130801. Klemetsrud energigjenvinningsanlegg, drevet av Energigjenvinningsetaten i Oslo Kommune, er et varmekraftverk og forbrenningsanlegg. Fra det otiske transportbåndet (som skiller mellom grønne og blå poser) Forbrenningsanlegget sorterer søppel fra privathusholdning og brenner deler av det så det blir til fjernvarme. Plasten går til Tyskland. Kildesortering av plastavfall (blå poser) og matavfall (grønneposer) Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Vi kaster flere hundre tusen tonn mat hvert år.

DEL

Nå setter regjeringen av ytterligere penger for å hindre at spiselig mat havner i avfallsbøtta.

– Ved å minske matavfallet er det mye å spare både for den enkelte forbruker og for storsamfunnet som helhet, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Pengene vi bevilger vil bidra ytterligere til den positive utviklingen i kampen mot matsvinn, legger hun til.

Landbruks- og matdepartementet tildeler 900.000 kroner til to prosjekter mot matsvinn. Næringslivets prosjekt mot matsvinn, ForMat, får 700.000 kroner, mens Matsentralen i Oslo får 200.000 kroner.

Foreslår momsfritak

I statsbudsjettet for 2016 har regjeringen foreslått momsfritak for mat som leveres vederlagsfritt på veldedig grunnlag.

– Dagligvarebransjen har ofte fullt spiselige matvarer som ikke kan selges, for eksempel på grunn av datostempling eller skadd emballasje. I slike tilfeller står valget mellom å gi bort mat til frivillige organisasjoner eller å kaste maten. Merverdiavgiften medfører at bedriftene kan ha økonomiske grunner til å ville kassere varene, siden det påløper uttaksmoms hvis maten gis bort, påpeker Sylvi Listhaug.

Hun roser prosjektene som nå får større økonomiske muskler.

Prosjektet ForMat har vært i gang siden 2010 og driver blant annet med systematisk kartlegging av matavfallet, nettverkssamarbeid mellom bedrifter og forsknings- og utviklingsmiljøer og satsing på kommunikasjon om forebygging av matavfall.

Matsentralen i Oslo ønsker på sin side å utvide konseptet til å omfatte flere byer og en nasjonal organisasjon.

Landbruksminister Sylvi Listhaug har som ambisjon å styrke jordvernet og de nasjonal interessene. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix/ANB) *** Local Caption *** Landbruksminister Sylvi Listhaug.

Landbruksminister Sylvi Listhaug har som ambisjon å styrke jordvernet og de nasjonal interessene. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix/ANB) *** Local Caption *** Landbruksminister Sylvi Listhaug. Foto:

Listhaug mener opprettelsen av Matsentralen er et viktig tiltak i arbeidet mot matsvinn. Dette er nå den matsentralen i Norden som distribuerer mest overskuddsmat fra bransjen og over til ideelle organisasjoner, påpeker hun.

Intensjonsavtale

I mai signerte ministeren en intensjonsavtale om reduksjon av matsvinn, sammen med fire andre statsråder og hele bransjen.

Avtalen skal styrke samarbeidet mellom myndighetene og aktørene i hele matkjeden for å redusere matsvinn ytterligere.

Landbruks- og matdepartementet bidrar med midler til Forskningsrådets Bionær-program som støtter forskning på sensorteknologi, robotisering og mer miljøvennlige prosesser for å redusere og utnytte matsvinn.

Norske myndigheter deltar også aktivt i det internasjonale arbeidet med å redusere matsvinn. (ANB)

Artikkeltags