Alle mikrofly-piloter får flyforbud – må gjennomføre sikkerhetsprogram

To personer omkom da et mikrofly havarerte i Meløy kommune i Nordland. Flyet ble funnet av et F-16 jagerfly etter en større leteaksjon natt til onsdag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: HRS / NTB scanpix

To personer omkom da et mikrofly havarerte i Meløy kommune i Nordland. Flyet ble funnet av et F-16 jagerfly etter en større leteaksjon natt til onsdag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: HRS / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Luftsportsforbundet hasteinnfører krav om sikkerhetsoppdatering for alle landets mikrofly-piloter som følge av flere dødsulykker de siste ukene.

DEL

To menn fra Nordland på 59 og 32 år døde da mikroflyet de satt i, styrtet tirsdag, ifølge Nordland politidistrikt. Ulykken skjedde på Ramnfjellet, som ligger helt sørøst i Gildeskål kommune ved kommunegrensa til Meløy og Beiarn.

De to er ikke i slekt, og selv om ulykkesårsaken så langt ikke er klarlagt, kan ulykken ha sammenheng med lav flyging i forbindelse med reinleting.

– Vi kan ikke bekrefte dette ennå, men vitner har fortalt at de så flyet fly inn i fjellområdet veldig lavt og veldig sakte, sier Arne Hammer, som leder operativ avdeling i Nordland politidistrikt, til NTB.

Krever sikkerhetsoppdatering

Ulykken er den foreløpig siste med dødelig utgang de siste ukene, hvilket har fått Luftsportsforbundet til å sette alle mikrofly på bakken inntil krav om gjennomført sikkerhetsprogram er oppfylt:

«Norges Luftsportforbund suspenderer med øyeblikkelig virkning norske mikroflybevis inntil innehaver har gjennomgått et sikkerhetspakke», heter det i en kunngjøring.

– Forbundet forvalter ordningen med mikroflybevis for Luftfartstilsynet. Å fly uten bevis kan sammenlignes med å kjøre bil uten førerkort, sier president Rolf Liland i forbundet til NTB.

Han understreker at forbundet ønsker at mikrofly-piloter gjennomfører en begrenset sikkerhetsoppdatering.

– Det er ikke noen stor dramatrikk i dette. Tiltaket gir anledning til refleksjon, og sikkerhetsoppdateringen kan gjennomføres på en dag eller to, sier Liland.

Drev med reinleting

Flyvraket ligger på et svært avsidesliggende sted, et øde landskap rett nord for Svartisen. Det innebærer at mannskaper fra Havarikommisjonen og politiets krimteknikere må flys inn med helikopter, ifølge Hammer.

De omkomne skal etter planen fraktes til Bodø i løpet av onsdag. Det er uklart hvor lenge havarikommisjonen og krimteknikerne skal jobbe på ulykkesstedet. Det var onsdag formiddag ikke tatt stilling hva som skal gjøres med vraket.

Granskerne vil nok jobbe gjennom hele dagen, og muligens dagen etter.

Sjøflyet ble meldt savnet like etter klokka 22 tirsdag kveld etter at det dro ut på reinleting ved Saltfjellet samme morgen. Først tre timer senere ble flyet lokalisert av et F-16 jagerfly som deltok i en større leteaksjon natt til onsdag.

Fakta om mikrofly og ulykker de siste årene

* Et mikrolett luftfartøy med maksimalt to seter. Maksimal vekt er 300 kilo, inkludert drivstoff og personer, for et fly med ett sete. For tosetere er maksimalvekt 450 kilo. Minste styrbar hastighet er 65 kilometer i timen.

* I Norge er mikroflyging underlagt Norges Luftsportforbund (NLF).

* I 2015 fantes det ti mikroflyklubber i Norge, med drøyt 220 luftdyktige mikrofly og 1.000 medlemmer.

* Minstealderen for å begynne å fly mikrofly er 16 år. For å få flygebevis må man ha fylt 17 år. Den som ønsker å ta et mikroflybevis, må gjennomgå teoretisk og praktisk opplæring.

* To personer omkom natt til onsdag 29. august da et mikrofly havarerte i Meløy kommune i Nordland.

* 25. august krasjlandet et mikrofly utenfor Norheimsund i Kvam i Hordaland, men føreren slapp uskadd fra hendelsen.

* I mai ble to personer brakt til sykehus etter at et mikrofly traff bakken like etter avgang på flyplassen i Ørsta i Møre og Romsdal.

* I juli 2015 omkom en mann i en mikroflystyrt ved Hamar. En annen mann ble alvorlig skadd.

* I november 2014 ble en mann skadd da han styrtet med et mikrofly i Østfold.

* I april 2014 mistet to flygere livet da et mikrofly styrtet på Voss.

* I perioden mellom 2002 og 2014 omkom åtte personer fordelt på fire ulykker i Norge.

* I juli i år omkom dessuten en nordmann, og en annen ble lettere skadd, da et mikrolett luftfartøy av typen Gyrokopter styrtet i Finland, like ved grensen til Norge.

Artikkeltags