Losbyvassdraget

Artikkelen er over 4 år gammel

Vil du gå på en sti som snor seg inn og ut av viker og bukter langsmed sjarmerende skogsvann? Da bør du gå innover Losbyvassdraget i Østmarka!

DEL

Parkeringsplassen ved Losby gods er det naturlige startstedet for turen. For mange, i hvert fall de som har med de aller minste på tur, er det mer enn fint nok å gå inn til Mønevann, bare et par kilometer innover skogen fra godset på grusvei. Andre vil imidlertid si at det er først ved Mønevann turen virkelig begynner.

Men før du kommer til Mønevann, så legge merke til det gamle vannhjulet. Dette vannhjulet vil du kjenne igjen i kommunevåpenet til Lørenskog. Vannhjulet er bare det første av mange bevis på denne turen på aktiv tømmerdrift og -fløting i Losbymarka.

Turen innover skogen fortsetter til plassen Nordre Tangen. Ta en tur ut på den relativt massive demningen mellom Mønevann og Fløyta. Vannfallet er på fire meter. Du kan faktisk velge å gå over demningen og ta den store losbyrunden istedenfor, men dette er en av de få gangene jeg heller vil anbefale å gå fram og tilbake framfor å ta en rundtur.

Kom deg tilbake til grusveien og følg skiltingen til Røyrivannskoia, den gamle tømmerarbeiderkoia som nå er en av Turistforeningens (DNT) ubetjente hytter. Har du DNTs universalnøkkel, kan du låse deg inn og overnatte hvis du vil. Det er fin grusvei innover til hytta, men du må ta av fra veien like før du kommer til hytta. Bare følg skiltingen.

Røyrivannskoia ligger ved sørenden av, ikke spesielt overraskende, Røyrivannet. På grunn av oppdemningen henger Røyrivannet sammen med Geitsjøen og Fløyta. Om vinteren er det fantastisk flott å gå på ski på disse vannene. Og hvis det ikke er snø nok, men sikker is på vannene, så er det vel så fantastisk å skøyte på dem.

Nettopp all oppdemningen av Losbyvassdraget gjør dette til en fascinerende tur. Du vil føle at du kommer tett innpå naturen, spesielt når ferden går videre på smale skogstier etter hvert. Samtidig vil du få se så mange bevis på menneskelige inngrep fra den gang Losby gods virkelig drev på med tømmerindustri i skogen. Gamle og rustne tømmerrenner, vannhjul og demninger. Å gå langsmed disse vannene kan dermed by på en ganske så paradoksal opplevelse.

Når du kommer til Røyrivannskoia, så ta en pust i bakken på benken utenfor hytta, og nyt livet. Når du deretter fortsetter sørover fra Røyrivanskoia langs vannbredden, vil du komme tettere innpå naturen. Nå går resten av turen på umerket sti. Det er alltid spennende å ha med kart og kompass på slike turer, men det er ikke absolutt nødvendig denne gangen. Resten av ferden går på sti som for det meste er helt i vannbredden på vestsiden av vannene i Losbyvassdraget. Du vil raskt oppdage at du går inn i Østmarka naturreservat. Da må du også oppføre deg deretter.

Etter Røyrivannet kommer du til Nordre Krokvann, som har noen riktig fine svaberg. I den sørøstlige enden av Nordre Krokvann kommer du til ei hytte. Der må du stå rett i ryggen og gi militærhilsen! Hytta eies av Losby gods og går under navnet Boeck-hytta, etter Lorenz Meyer Boeck som drev Losby fra 1901 til 1936. Det som imidlertid gjør hytta ekstra spennende, er at den nær sagt er kongelig. Kong Haakon jaktet stadig i Losbyskogen, og han har sovet på denne hytta. Mot slutten av andre verdenskrig brukte dessuten Milorg hytta som skjulested. I boka «Østmarka fra A til Å» skriver Even Saugstad» at fire menn unnslapp med nød og neppe da 60 Gestapo- og hirdfolk gjennomførte rassia mot hytta. Er du glad i å fiske, kan du godt prøve lykken ved Tappenbergvann, som er kjent for å være et godt fiskevann (jeg fisker ikke selv, så det er derfor jeg kan si slikt).

Du kan nesten selv bestemme hvor langt du vil gå, men hvis du vil få med deg hele Losbyvassdraget, så fortsetter turen langsmed Tappenbergvann og sørover mot Midtre Krokvann. Her får du kanskje en litt mer intim følelse, siden vannet er mindre, skogen tettere og åsene høyere. Jeg har som regel kommet meg til den nordvestlige utstikkeren av Søndre Krokvann, gjerne kalt Krokvannstunga, før jeg har funnet at jeg kanskje burde snu. Den som har tid og lyst kan selvfølgelig utforske mer av Søndre Krokvann.

Går du hele veien til Krokvannstunga, så er det cirka ti kilometer innover. Fram og tilbake blir det altså to mil. Da snakker vi om en real dagstur. Det er imidlertid det flotte med Losbyvassdraget, og det faktum at du går fram og tilbake. Du kan snu nøyaktig når det måtte passe deg. Enten du bare går til badeplassen ved Mønevann, demningen mellom Mønevann og Fløyta, Røyrivannskoia, den kongelige jakthytta ved Tappenbergvann eller helt inn til Søndre Krokvann, så er det en utrolig fin tur med flotte naturopplevelser.

Til Røyrivannskoia er det drøyt seks kilometer én vei fra parkeringsplassen ved Losby gods. Det som er greit å ha i bakhodet, er at det går ganske radig på grusveien fram til Røyrivannskoia. En voksen person kan fort gå fem kilometer i timen på en slik vei uten å tenke over det. Fra Røyrivannskoia og innover vannene faller imidlertid marsjtempoet raskt ned til tre kilometer i timen på litt mer kronglete, men høyst sjarmerende skogstier.

TIPS: Hvis du virkelig vil utnytte alt det potensialet Losbyvassdraget har, så bør du padle innover vannene med kano. Fra Røyrivannet til Nordre Krokvann er det en kort bakke, men du slipper å bære mye. Bestemmer du deg for å komme deg helt til Grinderen, vannet øst for Søndre Krokvann, må du riktignok bære kanoen et stykke. Vær også klar over at kommer du deg til Grinderen, så er du ikke i Losbyvassdraget lenger. Losbyvassdraget renner nemlig nordover, noe som er veldig uvanlig på Østlandet. Grinderen renner sørover og ut i Børtervanna.

Artikkeltags