Konferansen Oslo Forum er en av de fremste møteplassene i verden for tilretteleggere, fredsmeglere, toppolitikere og andre aktører fra fredsprosesser og konfliktløsing, opplyser Utenriksdepartementet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er vert under konferansen for blant andre FNs generalsekretær António Guterres, den norsk-somaliske statsministeren i Somalia Hassan Ali Khayre og USAs spesialutsending i kampen mot IS, Brett McGurk. Dessuten kommer FN-utsendingen til Jemen, Martin Griffiths, og til Syria, Staffan de Mistura.

Til sammen er det over hundre deltakere, men alle navnene blir ikke offentliggjort. Gjestene loves konfidensialitet når de utveksler erfaringer fra freds- og forsoningsprosesser, omgitt av en golfbane, skog og åkre i Lørenskog.

Tema for årets konferanse er stadig mer komplekse konflikter der det kan være mange ulike militser og terrorgrupper involvert i områder med et svakt statsapparat og dårlig grensekontroll. En del av bildet er også stedfortrederkriger, slik Jemen regnes som et eksempel på. «The End of the Big Peace? Opportunities for Mediation» er overskriften.

– Vi lever i en verden som blir stadig mer utrygg ved at det oppstår nye trusler og nye maktkonstellasjoner. Den globale tryggheten, økonomien og velferden kan bli utfordret. Å arbeide for en fredelig løsning av konflikter sammen med FN er å sikre disse interessene, sier utenriksministeren, som skal ha bilateralt møte med FNs generalsekretær.

Guterres skal også møte statsminister Erna Solberg (H) og tas imot på Slottet under besøket i Norge.