– Jeg står fullt og helt for dette. Jeg er skremt over de strømningene vi ser i mange europeiske land, der høyreekstreme krefter bruker innvandringsstrømmen til å komme på banen med nynazistiske sympatier. Så jeg synes ikke dette er drøyt i det hele tatt, sier Lørenskog-ordføreren om innlegget hun søndag delte på sin private profil med 1.250 følgere på Facebook.

Hatytringer var starten

Det er debattforumet The Free Thought Project.com som opprinnelig står bak innlegget. I tillegg til overskriften «Husk, det startet ikke med gasskamre» og et bilde som tilsynelatende er fra en konsentrasjonsleir under andre verdenskrig, består det av følgende tekst:

«Det startet med politikere som delte folket i «oss mot dem». Det startet med intoleranse & hatytringer og med at folk sluttet å bry seg, ble ufølsomme og snudde ryggen til.»

– Jeg tenkte ikke så mye på innvandringsdebatten i Norge da jeg delte dette, men mer på det vi ser andre steder i Europa. Samtidig er vi jo ikke isolert fra resten av verden, bare se på Sverige. Dette er strømninger som banker på døra vår, og selv om vi ikke er der nå, så er det viktig å ha med seg historien og kjempe mot destruktive krefter, sier Ragnhild Bergheim om hvorfor hun delte innlegget.

Les også

KOMMENTAR: «Verre enn Hitler»

 

– Er rimelig sjokkert

Høyres gruppeleder i kommunestyret, Turid Kristensen, reagerer kraftig på Facebook-delingen.

– Jeg må si jeg er rimelig sjokkert over at Lørenskogs ordfører trekker en kobling mellom politikere som diskuterer flyktningkrisen og nazistene, sier Kristensen.

Hun ble selv gjort oppmerksom på innlegget av andre som var rystet over at ordføreren delte det – og ser delingen i sammenheng med den pågående debatten om flyktninger og innvandring.

– Det står temmelig direkte i innlegget at gasskamrene var en følge av at politikere delte folk inn i «oss» og «dem» – og det er jo akkurat det Ap beskylder motstanderne for å gjøre. Jeg reagerer også kraftig på noe av språkbruken i flyktningdebatten, men fra dét til å sammenligne med jødeutryddelsene og gasskamrene, er simpelthen for drøyt. Å begynne med «hitling» er drepende for all debatt, mener Turid Kristensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Opptatt av integrering

– Mener du nazi-kortet sitter for løst i debatten?

– Jeg ser ikke noe grunnlag for å trekke noe nazi-kort i det hele tatt, men uansett hva man måtte mene om det eksempelvis Oslo Frp mener, så har det ingen ting med dette å gjøre.

– Men er det ikke et poeng at jødeutryddelsene startet nettopp med hatretorikk, likegyldighet og at folk snudde ryggen til?

– Jeg nekter å være med på å sammenligne dette. Debatten i Norge er uansett ikke i nærheten av å fortjene at noen spekulerer i gasskamre og folkedrap, det er rett og slett for drøyt. Det handler litt om å besinne seg. De fleste er opptatt av hvordan vi kan ta imot flere som trenger beskyttelse og få til en god integrering, sier Turid Kristensen.

– Tolker du Bergheim i verste mening?

– Jeg vil egentlig ikke tolke det noe særlig, men jeg kjenner at jeg reagerer veldig. Er man uenig, så må man møte med motargumenter og ikke stemple motstanderne, mener Turid Kristensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Stå opp for verdier

Ragnhild Bergheim mener på sin side at dette først og fremst handler om menneskesyn.

– Noen ganger må vi stå opp for verdier og ikke være naive. Og vi kan ikke bare tenke partipolitikk eller se verden fra et lokalt perspektiv. Gasskamrene startet med jødehat og polarisering, og jeg må si jeg reagerer på språkbruken i den norske debatten også, med stadige drypp om «lykkejegere» og andre lettvintheter. Og jeg synes ikke akkurat Sylvi Listhaug er den fremste til å ta til motmæle mot disse kreftene.

– Kan ikke innlegget du har delt også ses på som en form for polarisering?

– Jo, men fra min side er dette ment som en generell advarsel mot ekstreme krefter som brer seg i Europa. Dette opptar meg sterkt, og jeg vil gjerne diskutere det på et verdibasert plan. Hvis jeg ikke skal kunne si noe om dette som ordfører, så er jeg feig, sier Ragnhild Bergheim.

Innlegget hun la ut søndag var for øvrig fjernet fra Facebook-siden hennes mandag ettermiddag.

– Jeg har ikke tatt det bort, men de nakne kroppene ble kanskje for sterkt for Facebook? spør Bergheim, som til gjengjeld la ut en norsk versjon av innlegget tirsdag – med følgende budskap:

«Ikke ignorér hatefulle utsagn! Stans dem!»

Listhaug vil ikke svare

Romerikes Blad snakket med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) tirsdag, men hun ønsket ikke å si noe om Facebook-delingen til Lørenskogs ordfører.

– Dette har jeg ingen kommentar til, var alt Listhaug ville si om saken.