Lillestrømling bak ny forfatterforening

BEHOV: Forfatter Jan Ove Ekeberg fra Lillestrøm sier det er behov for en ny forfatterforening i Norge. Foto: Ola Einbu

BEHOV: Forfatter Jan Ove Ekeberg fra Lillestrøm sier det er behov for en ny forfatterforening i Norge. Foto: Ola Einbu Foto:

Over 50 forfattere har sluttet seg til initiativet til å stifte foreningen Norske Forfattere – åpen for alle skjønnlitterære forfattere uavhengig av sjanger.

DEL

– Vi mener det er en rettighet å organisere seg i en fagforening, og at det er behov for en åpen forfatterforening i Norge, sier Jan Ove Ekeberg fra Lillestrøm til Aftenposten.

Stor interesse

Sammen med Helle Stensbak og Eystein Hanssen står han bak initiativet. De forteller at flere melder interesse hver dag.

– Det vesentlige er at man ikke bare skal ha rett til å organisere seg, men også mulighet til å uttale seg i saker som gjelder egne arbeids- og inntektsforhold. Det er helt grunnleggende og grunn god nok til å ta dette initiativet, sier Stensbak, som er sjeføkonom i YS og krimforfatter.

For å bli medlem av Den norske Forfatterforening (DnF), kreves det at man har gitt ut minst to skjønnlitterære bøker for voksne, og at ett av verkene må ha litterær verdi, som gjør at det blir en skjønnsmessig vurdering når nye medlemmer skal tas opp.

Avslag fra Forfatterforeningen

Både Ekeberg og Hanssen har utgitt en rekke romaner, og begge har fått avslag da de søkte medlemskap i DnF.

Ekeberg er kjent for mange som tidligere nyhetsanker i TV2, og debuterte som forfatter i 1996 med en biografi om Gro Harlem Brundtland.

I tillegg til flere biografier og tre syngespill, har han har skrevet åtte skjønnlitterære bøker – deriblant den historiske romantrilogien «I sverdets tid» og tre bøker om «Villa vikingjente», sistnevnte for barn.

Initiativet til den nye forfatterforeningen kom etter et debattinnlegg i Aftenposten av Arne Svingen, som tok til orde for at alle forfattere må med. Det vil bli kalt inn til stiftelsesmøte på nyåret.

(NTB)

Artikkeltags