Etegilde på Stortorvet i helga

Lørdagens matgilde betegnes som en samling med mat og prat. Mandag fyller bilene igjen opp plassen på Stortorvet.

Lørdagens matgilde betegnes som en samling med mat og prat. Mandag fyller bilene igjen opp plassen på Stortorvet. Foto:

Mandag blir det igjen ren parkeringsplass på Stortorvet i Lillestrøm. Men først er det etegilde.

DEL

I sommer har deler av parkeringsplassen på Stortorvet i Lillestrøm vært forvandlet til en gedigen kjøkkenhage med spiselige og bivennlige vekster i 170 dyrkingskasser. Lørdag ettermiddag serveres det mat på plassen.

– Svein Elias Gautefall er mannen bak matgildet. Han samler matvarer som skal kastes fra dagligvarebutikker og lager et deilig måltid av det. Maten er gratis, men folk oppfordres til å gi et valgfritt beløp som går til inntekt for mennesker i sultrammede land, sier Agnes Lyche Melvær, prosjektleder i Region landbruk, en av bidragsyterne til Levende torg.

Levende torg er igjen blitt en møteplass for lillestrømlinger.

Levende torg er igjen blitt en møteplass for lillestrømlinger. Foto:

Lager mat av det de finner

Gautefall arrangerte etegildet for første gang i Sagene bydel i Oslo i 2011. Han vil personlig servere mat på Stortorvet sammen med en kokk.

– De går også en runde og høster grønnsaker fra kassene på torget og lager mat av det de finner. Innvandrerkvinner som deltar i Norges Vels Matnyttig – integrering gjennom jobbskaping – deltar også i matlagingen, forteller Agnes Lyche Melvær.

Vil gjøre byen mer spiselig

11 skoler bidro

I våres ble det arrangert dyrkingskurs for ansatte i barnehager og SFO i Skedsmo, og holdt urtekurs i Lillestrøm kirke og på Strømmen. I mai var elever fra 11 skoler, samt andre interesserte med og plantet i plantekasser.

Elever fra 11 skoler og andre interesserte har fått ålante og så i 170 plantekasser på Stortorvet.

Elever fra 11 skoler og andre interesserte har fått ålante og så i 170 plantekasser på Stortorvet. Foto:

Levende torg åpnet i slutten av juni og avsluttes mandag 18. september.

– Da ryddes alt vekk, og bilene inntar torget igjen, sier Melvær.

Skedsmo kommune har i fire år testet ut ulik bruk av plassen utenfor kinoen på Stortorvet. I år har temaet vært kunst og urbant landbruk og kommunen har invitert med kunstner Lars Kjemphol og Regionkontor Landbruk ved prosjekt urbant landbruk, til å utforme prosjektet.

Artikkeltags