Før sykehuset i det hele tatt er åpnet kan 300 arbeidsplasser stå i fare

I FARE: Både det nye sykehuset på Gardermoen og 300 arbeidsplasser kan stå i fare om Helse Sør-Øst kutter i rammeavtalene med LHL.

I FARE: Både det nye sykehuset på Gardermoen og 300 arbeidsplasser kan stå i fare om Helse Sør-Øst kutter i rammeavtalene med LHL. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Helse Sør-Øst har varslet kutt i rammeavtalene til LHL fra 2018. Det kan bety at hjertesenteret vil bli nedlagt melder generalsekretær Frode Jahren.

DEL

Torsdag i forrige uke, under et samarbeidsmøte med Oslo Universitetssykehus sprakk nyheten om at Helse Sør-Øst vil kutte i rammeavtalen med LHL fra og med 2018, skriver EUB som først omtalte saken.

– Helt uten forvarsel dumpet dem dette i fanget på oss, sier generalsekretær Frode Jahren til RB.

Uten en ny avtale betyr det i realiteten at hjertetilbudet blir lagt ned ved Feiringklinikken. Noe som betyr at det nye sykehuset på Gardermoen – som fortsatt ikke er åpnet – og 300 arbeidsplasser er i fare.

– Veldig enkelt forklart så vil vi ikke være i stand til å opprettholde Feiringklinikken eller hjertesenteret på Gardermoen, forteller han.

Fakta

  • Nåværende ytelsesavtale mellom LHL og Helse Sør-Øst gjelder fra perioden 1.1.2017 til 30.4.2018. Det er denne avtalen som nå skal reforhandles.
  • Under et møte i forrige uke varslet Helse Sør-Øst at de vil kutte ned på kjøp av hjerteoperasjoner fra LHL. Noe som betyr at den kirurgiske bereskapen blir borte.

Tar vekk behandlingsvolumet

Dette er ikke første gangen Helse Sør-Øst har varslet kutt i rammeavtalen om å kjøpe åpen hjertekirurgi fra LHL.

– Allerede i 2016 fortalte dem oss at de ikke ønsket å kjøpe åpen hjertekirurgi fra oss. Da protesterte vi kraftig og de tok det av bordet, men nå har de varslet det igjen. Tar de dette vekk, tar de også vekk behandlingsvolumet vårt, da vil vi ikke lenger ha kirurgisk beredskap og vil sitte igjen med et alt for smalt repertoar, sier Jahren.

På et allmøte mandag ble de ansatte gjort klar over situasjonen.

– De har vært gjennom dette i mange runder før, men dem er frustrerte, sinte og jeg vil tro at mange også er utrygge. De lever og ånder for dette og gir et fantastisk tilbud.

OPPGITT: Generalsekretær i LHL, Frode Jahren.

OPPGITT: Generalsekretær i LHL, Frode Jahren. Foto:

– Har ikke behov

Ifølge generalsekretæren er argumentet til Helse Sør-Øst at de ikke lenger har behov og kan gjøre jobben selv. Det til tross for at Feiringklinikken i dag står for cirka 18 prosent av den nasjonale kapasiteten på de sentrale hjerteprosedyrene.

– De ser på det som en rein innkjøpsbeslutning og ser ikke verdien i at en organisasjon og pasientene selv driver et slikt tilbud. Vi mener beslutningslogikken deres kommer til kort. De tror de kommer til en leverandør der de kan shoppe akkurat det de trenger der og da, men plukker dem vekk en del så ramler det sammen, påpeker han.

– Hva tenker du om framgangsmåten til Helse Sør-Øst?

– Jeg synes det er useriøst og uproft. Derfor har vi ingen annen mulighet enn å si i fra offentlig om hva vi mener, siden vi hadde samme runden i fjor. Så lenge vi er i forhandlinger kan vi ikke gjøre noe. Politikerne må ta stilling til det her, svarer Jahren.

Ikke ferdigstilt

Dagens avtale – en såkalt årlig ytelsesavtale med Helse Sør-Øst løper ut 30. april neste år.

I en skriftlig uttalelse til Eidsvoll Ullensaker Blad svarer Helse Sør-Øst at det skal forhandles videre, men at de nå gjør en samlet behovsvurdering av ytelsene LHL-Feiring leverer med tanke på neste års avtalomfang.

Denne vurderingen er foreløpig ikke ferdigstilt og Helse Sør-Øst har dermed ikke konkludert med hvor mye de trenger av tjenester fra Feiringklinikken.

– Det er imidlertid allerede nå helt klart av vi er avhengige av en videre avtale med LHL og Feiring, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Cathrine M. Lofthus til EUB.

Artikkeltags