Ståle må sende dyra til slakteren på grunn av ekstremtørken: – Situasjonen er kritisk

Ståle Hansen driver med ammeku på Aurskog Høland. Hansen sliter nå med dårlige fôravlinger som følge av tørken. Nå vurderer han å sende dyr til slakt på grunn av fôrmangelen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Ståle Hansen driver med ammeku på Aurskog Høland. Hansen sliter nå med dårlige fôravlinger som følge av tørken. Nå vurderer han å sende dyr til slakt på grunn av fôrmangelen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Bønder fortviler over den verste sommertørken siden 1947. Bonde Ståle Hansen i Akershus må slakte over halve besetningen på grunn av fôrmangel.

DEL

– Jeg har en besetning på 50 mordyr. Nå har jeg så lite fôr at jeg må redusere antallet med 30–35 dyr, sier Ståle Hansen.

Bonden fra Hemnes i Aurskog Høland i Akershus er blant dem som rammes hardt av de høye temperaturene og mangel på regn i Sør-Norge. Tørken fører til dårlige fôr- og kornavlinger for bøndene, noe som gir store utfordringer.

– Situasjonen er kritisk. Jeg har bygd opp en stor besetning hvor jeg lever av å selge mordyr og okser. Mangel på fôr både hos meg og andre gjør at jeg verken får solgt dyr eller tatt vare på mine egne dyr, og det gjør at jeg må sende gode dyr til slakting, sier Hansen.

Vurderer å importere fôr

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) sier til NTB at regjeringen nå ser på mulige løsninger for å hjelpe bøndene.

– Vi gjør nå flere vurderinger rundt fôrsituasjonen og avlingene i Norge og våre naboland. Vi ser blant annet på om det er mulig å få importert fôr fra våre naboland, og vi vurderer hvor raskt vi i så fall bør sette ned tollen på fôr, sier Dale.

Han sier at det foreløpig ikke er aktuelt å utvide erstatningsordningen for avlingssvikt som følge av den ekstraordinære værsituasjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bonde Lars Halvor Stokstad på Kløfta driver med korn, melk og kjøtt. Kornavlingen er kjørt, og han vil få under det halve av normal avling i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Bonde Lars Halvor Stokstad på Kløfta driver med korn, melk og kjøtt. Kornavlingen er kjørt, og han vil få under det halve av normal avling i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Verste tørke siden 1947

Ifølge Jakob Simonhjell, direktør i Norsk Landbruksrådgiving, må man helt tilbake til 1947 for å finne en tilsvarende tørkesituasjon tidlig på sommeren, selv om det også var noen tørre somre på 90-tallet.

– Tørkesituasjonen er alvorlig i store deler av Sør-Norge, særlig på Øst- og Sørlandet, men tørken er også betraktelig på Vestlandet, sier Simonhjell.

Landbruksdirektoratet opplyser til NTB at de foreløpig forventer erstatningssøknader fra rundt 3.000 bønder på landsbasis.

Simonhjell sier at det på det nåværende tidspunkt er for tidlig å kvantifisere hvor stor reduksjonen i avlingene blir.

– Det ligger an til dårlige korn- og gressavlinger, i tillegg til at det er dårlige beiter. I tillegg var Vestlandet preget av et dårlig fôrår i fjor. Situasjonen forsterkes av tørke i hele Nord-Europa og dermed små forventninger om få kjøpt fôr, sier Simonhjell, som understreker at situasjonen også er krevende for frukt- og grøntprodusenter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er nå svært tørre jorder mange steder i Sør-Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det er nå svært tørre jorder mange steder i Sør-Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Tap i hundretusenkronersklassen

Foreløpig er det ingen bedring i vente. Meteorologisk institutt varsler temperaturer på 20-tallet og ingen nedbør på Øst- og Sørlandet de neste ti dagene. På Vestlandet er det ventet noe lavere temperaturer, men heller ikke her er det meldt om regn.

– Kornavlingen er kjørt. Der har toget gått. Sannsynligvis får jeg under det halve av normalen, sier Lars Halvor Stokstad.

På gården sin i Ullensaker i Akershus har bonden rundt 120 storfe og 2.300 dekar kornareal.

Stokstad regner med at han vil få tap i hundretusenkronersklassen på grunn av tørken, til tross for at han trolig vil få dekket deler av avlingstapene av Landbruksdirektoratet.

Til forskjell fra Hansen tror Stokstad at han slipper å slakte dyr.

– Jeg har fôr fra i fjor, og har også tilgang på halm, men jeg synes synd på dem som nå sliter med å få tak i nok mat til dyra sine.

Artikkeltags