Partene bekrefter brudd i jordbruksforhandlingene

Merete Furuberg (f.v.), leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, og landbruks- og matminister Jon Georg Dale under en pressekonferanse om resultatet av forhandlingene i jordbruksoppgjøret i Landbruks- og matdepartementet i Oslo tirsdag ettermiddag.

Merete Furuberg (f.v.), leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, og landbruks- og matminister Jon Georg Dale under en pressekonferanse om resultatet av forhandlingene i jordbruksoppgjøret i Landbruks- og matdepartementet i Oslo tirsdag ettermiddag. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) er svært overrasket over at jordbruksorganisasjonene sier nei til statens tilbud i jordbruksforhandlingene.

DEL

Både Landbruksdepartementet og jordbruksorganisasjonene bekreftet tirsdag ettermiddag brudd i årets jordbruksforhandlinger. Forhandlingene har pågått siden tirsdag 5. mai og var på overtid siden 15. mai.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) er svært overrasket over organisasjonenes nei. Avtalen ville gitt bøndene en vesentlig bedre inntektsøkning enn andre grupper, sier departementet i en pressemelding.

– Statens tilbud med en ramme på 410 millioner kroner legger til rette for en inntektsvekst i jordbruket på 2,25 prosent fra 2017 til 2018. Det gir for eksempel inntektsmuligheter på cirka 569.000 kroner for et gårdsbruk med 15 kyr, kommenterer Dale.

– Vil tette inntektsgap

Organisasjonene har en helt annen oppfatning av statens tilbud.

– Regjeringen viser ingen vilje til å satse på landbruket og følger ikke opp Stortingets landbrukspolitikk. Vi kan ikke skrive under på en jordbruksavtale som bidrar til å svekke norsk matproduksjon, sier forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.

Det skiller 1 milliard kroner mellom statens tilbud og bøndenes krav. Bondeorganisasjonene krever at inntektsgapet til andre grupper tettes, og at oppgjøret gir et vesentlig løft for små og mellomstore bruk.

Norges Bonde- og Småbrukarlag mener at regjeringen ikke har vist vilje til å følge opp Stortingets vedtak om et nytt inntektsmål for jordbruket. Bare to uker før jordbruksforhandlingene ble en ny landbrukspolitikk vedtatt gjennom en stortingsmelding.

Videre til Stortinget

Når jordbrukets organisasjoner nå har brutt årets forhandlinger, går tilbudet fra regjeringen videre til Stortinget, som skal vedta jordbruksoppgjøret.

– Jeg forventer at Stortinget nå griper muligheten til å avklare hvilken vei landbruket skal ta inn i framtida og gjør de endringer som er nødvendig for å få årets oppgjør i tråd med Stortingets vedtatte landbrukspolitikk, sier Bartnes.

Statens tilbud i årets oppgjør har en høyere ramme enn sluttresultatet som Bondelaget aksepterte i fjor og året før, men langt under årets krav på 1,45 milliarder kroner.

Høyre og Frp: – Staten la et godt tilbud på bordet

– Staten har lagt et veldig godt tilbud på bordet og vist stor vilje til å strekke seg i jordbruksforhandlingene, sier Høyres Gunnar Gundersen etter bruddet.

Det skiller 1 milliard kroner mellom statens tilbud og bøndenes krav. Høyres næringspolitiske talsperson Gunnar Gundersen mener at statens tilbud på 410 millioner kroner var et godt tilbud.

– Det er åpenbart andre grunner som gjør at vi nå har fått et brudd, sier Gundersen.

Gundersen mener at det er urimelig at bøndene skal ha 9 prosent inntektsvekst når andre grupper i samfunnet kan vente seg omkring 3 prosent. Statens tilbud gir grunnlag for en inntektsøkning på om lag 2,3 prosent.

– Av respekt for samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, som sier at avtaleinstituttet i jordbruket skal opprettholdes, er vårt utgangspunkt å anbefale Høyre å stemme for det fremlagte tilbudet, sier Gundersen.

Landbrukspolitisk talsmann i Frp, Morten Ørsal Johansen, vil også anbefale sin stortingsgruppe å stemme for statens tilbud.

– I en tid der norsk økonomi er under press og flere har mistet jobben sin, er det trist at bøndene ikke viser moderasjon, sier Johansen.

(©NTB)

Artikkeltags