Satser på heldøgns bibliotek

NYTT TILBUD: Kultursjef Geir Sverdrup (t.h.) og bibliotekar Paulo Bairos kan love en ny hverdag på Sørum bibliotek fra 11. januar. Foto: Rune Fjellvang

NYTT TILBUD: Kultursjef Geir Sverdrup (t.h.) og bibliotekar Paulo Bairos kan love en ny hverdag på Sørum bibliotek fra 11. januar. Foto: Rune Fjellvang

Artikkelen er over 1 år gammel

Når Sørum bibliotek åpner i nye lokaler neste onsdag er planen at det aldri skal stenges igjen.

DEL

– Her blir det meråpent bibliotek. Det betyr at alle som har et aktivert lånekort hos oss kan låse seg inn her selv om biblioteket er ubetjent, sier kultursjef Geir Sverdrup i Sørum kommune.

Så langt har han ikke registrert at noen er mot ideen om at biblioteket skal være tilgjengelig hele døgnet, noe han selv også synes er en glimrende løsning for Sørum bibliotek.

Monterer nye låser

– Verken biblioteksjefen eller politisk ledelse har kommet med noen negative tilbakemeldinger, sier han.

Det nye låssystemet er under montering og åpningstidene er ikke spikret, selv om det bare er ei uke igjen til åpningen.

Det har vært luftet at man sånn i starten kanskje skal ha det stengt mellom klokka 24 og 05.

Men jo mer han tygger på det, jo mer ønsker kultursjefen at biblioteket skal være åpent 24/7 døgnet rundt hele uka.

Ordfører Marianne Grimstad Hansen (H) liker tanken. Det vil nemlig ikke koste ei krone mer i driftsutgifter å utvide fra 19 til 24 timer i døgnet.

– Dette er en fantastisk løsning og et godt bidrag til en åpen og tilgjengelig kommune for sine innbyggere, sier hun.

Gjerne fra dag én

Ordføreren har sagt at hun synes det er spennende med en åpningstid 24/7 og at hun selv har bedt om at dette vurderes fra dag én.

– Jeg har ikke fått tilbakemelding på vurderingen ennå, men alt jeg hørte før jul var det ingen argumenter som utelukket en slik løsning, sier hun.

Hovedbiblioteket på Sørumsand gjenåpner i Sørumsand Park i sentrum etter å ha hatt tilhold i Verkstedgården på motsatt side av jernbanen i en årrekke.

Biblioteket har vært stengt siden oktober og i mellomtida er alle bøkene utstyrt med mikrochiper for selvregistrering av lån.

– Selve biblioteket er på i underkant av 500 kvadratmeter, men de ansatte har vridd hjernen for å finne smarte løsninger og legge til rette for merbruk, sambruk og fleksibilitet, sier kommunikasjonsrådgiver Christian Wangberg i Sørum kommune.

Det betyr at befolkningen i Sørum vil kunne benytte biblioteket når det selv passer ved hjelp av det nye adgangssystemet.

Må skrive kontrakt

Alle som ønsker å benytte seg av det nye bibliotektilbudet i Sørum må få aktivert kortet sitt og underskrive en kontrakt med biblioteket.

– Dette blant annet fordi et ubetjent bibliotek må ha videoovervåking, sier kultursjef Geir Sverdrup.

Skal du bare låne bøker i åpningstida, behøver du ikke å foreta deg noe.

– Da er det bare å gå på biblioteket som før med lånekortet dit, sier Sverdrup.

Det nye biblioteket vil ha et stort møterom med teknisk utstyr som lag og foreninger kan benytte seg av.

Det vil også bli muligheter for å avvikle større arrangementer i selve biblioteket.

I Tertittenparken er det snekret scene og biblioteket vil kunne låne ut lydutstyr.

Frogner kommer etter

Når filialen på Frogner åpner i nye lokaler på Frogner skole og kultursenter til skolestart i år, vil også dette biblioteket være åpent på heldøgnsbasis.

I hvert fall hvis ordningen på Sørumsand viser seg å være vellykket.

Utvidet åpningstid andre steder viser at biblioteket brukes på veldig forskjellige tidspunkter, både julaften og 17. mai.

– Jeg fascineres av å ta ny teknologi i bruk og legge til rette for at innbyggerne våre selv kan bestemme når de, for eksempel, skal benytte biblioteket, sier Marianne Grimstad Hansen.

Gjerdrum først ute

Allerede torsdag 5. januar åpner Romerikes første meråpne bibliotek.

Det skjer i Gjerdrum, der biblioteket vil være åpent fra klokka 07.00 til 21.00 hver dag.

– Voksne kan naturligvis ta med seg barn de har ansvar for inn. Inne på biblioteket kan du låne, levere og bestille bøker. Du kan bruke publikums-pc-er, studere, jobbe eller bare slappe av, heter det på Gjerdrum biblioteks hjemmesider.

Også i Gjerdrum må de som vil benytte seg av dette tilbudet få aktivert sine lånekort og undertegne kontrakt med biblioteket.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags