Gå til sidens hovedinnhold

Gøran (58) fikk beskjeden alle frykter

Gøran Stensrud (58) preget av Alzheimers sykdom

Artikkelen er over 5 år gammel

FETSUND: Nylig var Gøran Stensrud i Memphis og mottok en internasjonal bluespris. Takketalen var godt forberedt. Men det gikk ikke. Alzheimer satte en stopper for det.

– Jeg har alltid vært en kløpper i engelsk. Men nå blir ordene borte for meg. Takketalen var godt forberedt, men jeg klarte ikke å si mer enn et par ord.

Gøran Stensrud sitter glad og fornøyd hjemme i stua i Fetsund. Sliten. Stolt.

–Ja, jeg er jo stolt. Det er ingen personer i Norge, som har fått denne prisen før meg. Magasinet Bluesnews og Notodden bluesfestival har fått den, men ingen personer. Det er jo en stor ære, klart det er det.

Blir ofte sliten

Gøran Stensrud er synonymt med blues, og han var i mange år leder for Skedsmo bluesklubb. Den jobben gjorde han så godt at den i 2011 ble kåret til Norges beste og mest veldrevne.
Han har gått av som leder,

Fører til nedsatt hukommelse og endringer i personligheten.
men holder formen oppe ved å inneha styreverv i fem bluesklubber.

Etter 20 års fartstid for bluesen er han blitt lagt merke til, også utenfor Norges grenser. Nylig fløy han over til festivalen International Blues Challenge i Memphis i USA. Der ble han overrakt den prestisjetunge prisen «Keeping The Blues Alive».

– Det var fantastisk – og slitsomt. Jeg blir fort sliten nå; ble ikke det før. Da kona mi Bitten og jeg var i USA, måtte jeg legge meg og hvile midt på dagen. Sånn sett merker jeg sykdommen. Og jeg har vondt i leddene, men det tar jeg medisiner mot. Jeg synes det verste er at jeg glemmer ord.

Mange lyspunkter

Høsten 2013 merket Gøran Stensrud at han stadig oftere ble sliten. Han hvilte mye. I januar i fjor fikk han diagnosen; aggressiv Alzheimer. Samtidig ble han uføretrygdet.

– Jeg tenkte; hva gjør jeg nå? Skal jeg grave meg ned og bli deprimert. Men jeg fant fort ut at jeg er tross alt den samme. Det er liksom ikke meg å sette meg ned og sture.

– Du virker fornøyd?

– Jeg har mine tunge stunder. Men egentlig er jeg blitt mer bevisst på å nyte livet. Jeg har fått mange goder etter diagnosen. Det er en rekke arrangører av bluesfestivaler som vil at jeg skal komme til dem. I fjor sommer var jeg konferansier på to. Jeg trodde ikke jeg skulle klare det, men det gjorde jeg. Og så går jeg turer med bikkja, sier Stensrud og nikker mot den to og et halvt år gamle blandingshunden, som sitter ved hans side.

– Hva heter den?

– Spørn.
– Skal jeg spørre bikkja?
– Den heter Spørn, he, he ...

Og er det ikke turer på festivaler, er det fishing i Valdres. Eller lange dager på terrassen med musikk på radioen.
– Jo da, det er til å holde ut, dette her.

Kommentarer til denne saken