Gå til sidens hovedinnhold

Svindlet banker for 36 millioner kroner – dømt etter mafiaparagrafen

Artikkelen er over 2 år gammel

I løpet av knapt ett år klarte fem menn å svindle til seg 36 millioner kroner fra flere banker.

Les også:

De fem misbrukte andres identiteter for å opprette bankkontoer i flere forskjellige banker og deretter ta opp lån fra bankene, skriver VG.

Retten mener at bedrageriene faller inn under straffelovens paragraf 60, den såkalte mafiaparagrafen.

«Lovbruddene fremstår ikke som spontane eller leilighetspreget, men viser et mønster med flere likhetstrekk som tilkjennegir at virksomheten bærer preg av planmessighet og profesjonalitet», heter det blant annet i dommen.

Tre måneder

Les også

«Mona» selger sex til nervøse menn: – Mytene stemmer ikke

 

Rettssaken i Oslo tingrett tok drøye tre måneder og ifølge Aftenposten, som tidligere har omtalt saken, utnyttet gruppen 29 forskjellige identiteter for å urettmessig skaffe seg lån og kreditter fra en rekke banker, kredittkortselskaper og andre finansinstitusjoner.

De fem, som har tilknytning til det tamilske miljøet, er dømt til fengselsstraffer mellom tre og seks og et halvt års fengsel. De må også betale 25 millioner kroner i erstatning. De fem betraktes som hovedmennene bak svindelen.

En 36 år gammel bilmekaniker, som leide et lokale på Romerike der svindelen foregikk, fikk den strengeste straffen på seks og et halvt år. Hans forsvarer opplyser til VG at dommen vil bli anket.

Omfattende

Les også

Kjøpte drømmeboligen til 12,9 millioner kroner – nå vil de heve kjøpet etter skrekkfunn

 

Kripos og skattemyndighetene fikk de første bekymringsmeldingene høsten 2014. Etter hvert ble også Økokrim og Nav med i et omfattende samarbeid, og i oktober 2015 slo 220 personer fra politiet, skatteetaten og Nav til i en koordinert aksjon i Oslo, på Romerike, i Drammen og på Nesodden for å sikre bevis.

21 personer ble pågrepet og siktet for grov økonomisk kriminalitet. Totalt 85 personer har vært siktet i saken, men 15 tiltaler har blitt henlagt.

(©NTB)

Les også

Politiet aksjonerte etter gjentatte klager på stasjonskaos: – Rett og slett dårlig oppførsel i trafikken

 

Kommentarer til denne saken