Voldtektsdømt gynekolog tapte i retten

Av

En voldtektsdømt gynekolog i 50-årene fra Romerike tapte i retten etter å ha krevd at nettstedets Document måtte fjerne eller anonymisere sakene om ham.

DEL

Gynekologen krevde at sakene som var publisert om ham ble fjernet. Hans advokat, Brynjar Meling, sendte på vegne av sin klient en begjæring om midlertidig forføyning til Oslo byfogdembete.

Byfogden i Oslo avviste saken. Gynekologen tapte på alle punkter og må betale nettstedets sakskostnader på 34.500 kroner.

Både Document og nettstedets ansvarlige redaktør Hans Rustad var saksøkt.

– Dette er en viktig avgjørelse. Jeg tør ikke tenke på konsekvensene, for hele den norske pressen dersom vi hadde tapt denne saken, sier Rustad.

Avgjørelsen er prinsipielt viktig for offentlighet i rettspleien, sier Documents prosessfullmektig advokat Jon Wessel-Aas.

– Det er snakk om en alvorlig straffesak, hvor dømmende rett helt korrekt ikke har lagt noen begrensning på offentlig identifisering av domfelte. Dette et helt sentralt prinsipp i et demokratisk samfunn, sier han.

Gynekologen ble i Nedre Romerike tingrett i november i fjor, dømt til tolv års fengsel for å ha voldtatt sju pasienter. Mannen har nektet straffskyld og dommen ble anket på stedet.

(©NTB)

Artikkeltags