Babydødsfallet: – Foreldrene har tidligere bedt om hjelp fra helsevesenet

LØSLATT: Foreldrene til den to måneder gamle jentebabyen som døde lørdag 16. april ble onsdag løslatt fra varetekt, men siktelsen opprettholdes.

LØSLATT: Foreldrene til den to måneder gamle jentebabyen som døde lørdag 16. april ble onsdag løslatt fra varetekt, men siktelsen opprettholdes. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Politiet opprettholder siktelsen, men har besluttet at de ikke vil begjære forlenget varetektsfengsling av foreldrene. Dermed ble løslatt onsdag.

DEL

Foreldreparet ble siktet for grov kroppskrenkelse med døden til følge etter at deres to måneder gamle baby døde i familiens hjem lørdag 16. april.

Kun få dager etter dødsfallet ble begge foreldrene fengslet i to uker. Onsdag ble de løslatt, men siktelsen opprettholdes.

– De er fortsatt siktet, og mistanken mot foreldrene er ikke svekket. De blir nå løslatt da vi mener at det ikke lenger er fare for bevisforspillelse, sier politiadvokat ved Øst politidistrikt, Line Thorberg til RB.

Farens forsvarer, advokat Dag Svensson, sier hans klient er fornøyd med løslatelsen.

– Samtidig er han klar over at siktelsen mot ham er opprettholdt, sier Svensson.

19 ribbeinsbrudd

POLITIADVOKAT: Line Thorsberg

POLITIADVOKAT: Line Thorsberg Foto:

Både moren og faren, som begge er i 20-årene, stiller seg uforstående til siktelsen og nekter straffskyld.

De har forklart at de mener det er snakk om krybbedød, og har blant annet vist til at det kan påvises krybbedød i tre generasjoner i familien.

Politiet mistenker derimot at foreldrene har utøvd fysisk vold mot barnet, men politiet har foreløpig ikke fortalt offentligheten hvorfor de mener det.

Ifølge VG mener politiet at foreldrene skal ha påført datteren 19 ribbeinsbrudd før hun døde.

– Jeg kan bekrefte at det er funnet bruddskader på den døde babyen, men ønsker ikke å kommentere detaljer av hensyn til etterforskningen, sier politiadvokat Thorsberg til avisen.

Ifølge VGs opplysninger, har barnefaren forklart at han tror bruddene enten skyldtes gjenopplivningsforsøket eller en episode hvor et familiemedlem falt over datteren. Rettsmedisinerne tror imidlertid ikke på denne forklaringen.

LES OGSÅ: – Kastet en sørgende mor på cella!

Kontakt med helsevesenet

Politiadvokat Thorsberg opplyser onsdag til RB at foreldrene tidligere har vært i kontakt med helsevesenet angående den nå  avdøde jentebabyen.

– Foreldrene har selv bedt om hjelp fra helsevesenet angående deres datter. Kontakten med helsevesenet dreier seg om annet enn vanlige rutinekontroller, sier Thorsberg.

Ifølge VG skal den lille jenta bitt undersøkt av lege dagen før foreldrene fant henne død. Avisen skriver at legen påviste flere blødninger på babyens kropp, men at det ikke var behov for akutt behandling.

Politiadvokat Thorsberg forteller at politiet siden lørdag 16. april har gjennomført en rekke avhør.

– Både de siktede foreldrene og deres familiemedlemmer har blitt avhørt. Vi forsøker å danne oss et bilde av livsløpet til jenta.

MORENS FORSVARER: Gunhild Lærum.

MORENS FORSVARER: Gunhild Lærum. Foto:

– Sier ingenting om dødsårsak

Den endelige obduksjonsrapporten er fortsatt ikke klar, og det vil den trolig heller ikke bli på en god stund.

I mellomtida er Gunhild Lærum, morens forsvarer, svært kritisk til politiets framgangsmåte.

– Den foreløpige obduksjonsrapporten sier ingenting om dødsårsak og sier svært lite om andre forhold i saken. Politiet har gått altfor høyt ut i dene saken. Det er på sett og vis forståelig når det er snakk om et spedbarn, men det kan få dramatiske konsekvenser for de siktede foreldrene, sier hun.

Lærum reagerer blant annet på at politiet begrunnet fengslingene med bevisforspillelsesfare.

– Det er vanskelig å forstå hva politiet legger i dette. I denne saken var alle andre vitner avhørt fra før. Etter fengslingen er det kun foreldrene som har vært i nye avhør, sier Lærum.

– Det er altfor lett for politiet å henge slike fengslinger på fare for bevisforspillelse, dier hun, og lar det skinne gjennom at hun ikke kjøper politiets begrunnelse.

Lærum forklarer at moren til barnet har vært i sjokk etter hendelsen.

– Hun er naturlig nok glad for løslatelsen. Hun skal nå hjem og bearbeide sorgen. Det har vært vanskelig så lenge hun har vært i Bredtvedt fengsel.

Artikkeltags