Reiselivsekspert: Konkursen er en gavepakke til konkurrentene

Thomas Cook digitale innsjekksystem på Gardermoen. Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper som er eid av Thomas Cook. I Norge er Ving heleid av Thomas Cook. Selskapet opplyser at alle fly mandag er innstilt.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Thomas Cook digitale innsjekksystem på Gardermoen. Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper som er eid av Thomas Cook. I Norge er Ving heleid av Thomas Cook. Selskapet opplyser at alle fly mandag er innstilt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Av

Apollo, TUI og andre konkurrenter fikk en gavepakke i fanget da Thomas Cook gikk konkurs, sier professor i reiselivsmarkedsføring.

DEL

– Først og fremst vil det ha en kortsiktig positiv effekt. De to andre store aktørene, TUI og Apollo, vil på kort sikt få flere bookinger og kunne ta en høyere pris, sier Kåre Sandvik, som er professor i reiselivsmarkedsføring ved universitetet i Sørøst-Norge, til NTB.

Ifølge Sandvik har den tyske turoperatøren TUI og de norske selskapene Apollo og Ving hatt vekst de siste årene og har god lønnsomhet. Det er ikke Ving Norges feil at det britiske morselskapet går konkurs, mener han.

– Vanstyrt over tid

– Konkursen kom rett og slett fordi Thomas Cook har blitt vanstyrt over tid og har kommet altfor sent i gang med redningsaksjonen, i tillegg til uflaks med brexit, som har gjort at partnere har skygget banen, sier Sandvik.

Ledelsen i Ving Norge, som er heleid av Thomas Cook, satt mandag kveld fortsatt i det de selv omtaler som «intense møter».

– Vi vet ikke hvor lenge disse varer, men når de er ferdige, vil vi kunne ha en uttalelse om hva som skjer med Ving framover. Det vil da også forhåpentligvis bli en pressekonferanse, opplyser informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving Norge til NTB like etter klokka 17.

Sandvik forventer at Ving blir solgt videre, noe han mener vil føre til en mer solid charterindustri.

– Problemstillingen i Thomas Cook er at de har hatt variabel lønnsomhet internt i konsernet. Når man får en konkurs, vil de levedyktige delene av selskapet leve videre, sier han.

9.101 nordmenn på tur

Ving Norge opplyser til NTB at de for tiden har 9.101 reisende ute på tur. Det omfatter 8.555 personer på charterreise, og 546 som har reist med rutefly.

Ifølge nyhetsbyrået AP er rundt 50.000 Thomas Cook-kunder strandet i Hellas, opptil 30.000 står fast på Kanariøyene i Spania, mens 21.000 er på ferietur i Tyrkia og 15.000 på Kypros.

Totalt er 34.460 personer fra hele Norden på reise med selskaper eid av Thomas Cook.

Sandvik advarer mot kaos på europeiske flyplasser da logistikken natt til mandag brøt sammen.

– Det er klart at blir ganske store operasjoner for å få fraktet folk hjem. Det er snakk om mange personer. Det blir spennende å se hvordan dette skal løses rent praktisk, sier Sandvik.(©NTB)

Artikkeltags