Skedsmo, Sørum og Fet skal bli ett

SLÅS SAMMEN: I februar i fjor signerte ordførerne John Harry Skoglund (Fet), Marianne Grimstad Hansen (Sørum) og Ole Jacob Flæten (Skedsmo) intensjonsavtalen om kommunesammenslåing.

SLÅS SAMMEN: I februar i fjor signerte ordførerne John Harry Skoglund (Fet), Marianne Grimstad Hansen (Sørum) og Ole Jacob Flæten (Skedsmo) intensjonsavtalen om kommunesammenslåing. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Skedsmo, Sørum og Fet blir ett. De tre kommunene blir slått sammen med tvang.

DEL

Tirsdag kveld ble det klart at regjeringspartiene Høyre og Frp samt Venstre er enige om kommunereformen og hvilke kommuner som skal slås sammen om de vil eller ei.

13 kommuner vil etter det RB erfarer bli slått sammen med tvang. Blant disse er de tre kommunene på Nedre Romerike, Skedsmo som «storebror» og største kommune på Romerike med 54.000 innbyggere – og nabokommunene Fet og Sørum.

Ny storkommune

Med Fets vel 11.000 og Sørums ca. 17.000 innbyggere, får den nye storkommunen på Nedre Romerike 82.000 innbyggere.

Det har vært lange og vonde forhandlinger på alle politiske nivåer om reformen, den første siden 1960-tallet. Fet har vært mest åpne for en sammenslåing med sin nabo, mens Sørum har vært mest negativ til ekteskap med Skedsmo.

Sørums egen ordfører og Høyre-politiker, Marianne Grimstad Hansen har imidlertid frontet en sammenslåing slik moderpartiet har ønsket seg.

Nå får kommunalminister og Akershus-innbygger Jan Tore Sanner trolig viljen sin. Så sant Stortinget følger opp det som i går kveld synes å være utfallet av forhandlingene mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre.

NY KOMMUNE: Slik blir den nye storkommunen på Nedre Romerike.

NY KOMMUNE: Slik blir den nye storkommunen på Nedre Romerike. Foto:

Dissens fra KrF

KrFs stortingsgruppe skal etter det RB erfarer ikke ha ønsket sammenslåinger ved tvang, og trakk seg tirsdag fra å støtte dette punktet i forhandlingene på Stortinget. Dermed ble det dissens fra KrF i forhandlingene på dette viktige punktet.

Men KrF er ellers med på en regionreform som for Akershus sin del betyr en sammenslåing og en helt ny region. Den foreslås at får navnet Viken og dannes sammen med Østfold og Buskerud.

Tone W Trøen, stortingsrepresentant for Høyre på Akershusbenken og selv eidsvolling, var ikke kjent med utfallet av reformforhandlingene i går kveld.

– Dette er nytt og ukjent for meg og jeg kan dermed ikke kommentere dette, sier Trøen.

Heller ikke Frps profilerte Akershus-politiker Kari Kjønaas Kjos var kjent med utfallet i går. Hun melder på sms til RB tirsdag kveld at hun ikke har vært med på gruppemøtet på Stortinget, da hun er på reise. Følgelig kunne hun ikke si noe mer.

– Ikke overrasket

Sørum-ordfører Marianne Grimstad Hansen (H) er ikke overrasket over at det nå går mot sammenslåing.

Hun var svært misfornøyd da forhandlingene mellom de tre kommunene endte med brudd i fjor.

– Kara i Skedsmo hadde dessverre ikke kondis nok til å stå løpet helt inn til mål, beklaget Grimstad Hansen da, med med henvisning til ordfører Ole-Jacob Flæten (Ap), varaordfører Boje Bjerkholt (V) og Høyres gruppeleder Kjartan Berland – som alle satt i forhandlingsutvalget og gikk for brudd den gangen.

– Hvis det nå viser seg å være flertall på Stortinget for en sammenslåing, så er det ikke noen overraskelse for meg. Jeg ville vært mer overrasket om det ikke skulle bli en sammenslåing til en mer robust storkummune på Nedre Romerike, sier Grimstad Hansen til RB.

– Mer slagkraftig

Hun tror en større kommune får større gjennomslagskraft mot sentrale myndigheter og kan komme bedre ut av kampen om blant annet samferdskroner enn tilfelle er i dag.

– Dessuten vil tjenestetilbudet på sikt bli bedre med en robust storkommune de neste tiårene, mener hun.

Skedsmo-ordføreren tror ikke det er noen mulighet at Skedsmo nå kan forbli en egen kommune.

Skedsmo-ordføreren tror ikke det er noen mulighet at Skedsmo nå kan forbli en egen kommune. Foto:

– Ikke hørt noe

Skedsmo-ordfører Ole Jacob Flæten forteller til RB at han ikke har hørt noe om at det nå er foreslått å slå sammen kommunene.

– Nei, jeg har ikke hørt noe, men vi har ventet at det snart vil komme et forslag snart, sier han.

– Vi har vært forberedt på at det var dette som ble forslaget fra regjeringen. Blir dette vedtatt i Stortinget må vi forholde oss til det, sier han.

– Men det er fortsatt mulig å unngå en sammenslåing?

– Nå tror jeg at det er såpass forankret at det kommer til å bli vedtatt i Stortinget, hvis dette viser seg å stemme.

LES OGSÅ: Rekordlav valgdeltakelse: Skedsmo sier nei

Greit med en avklaring, mener Fet-ordfører John Harry Skoglund.

Greit med en avklaring, mener Fet-ordfører John Harry Skoglund. Foto:

Fet-ordfører John Harry Skoglund er enig med kollegaen om at de må forholde seg til hva Stortinget vedtar til slutt. Likevel hadde heller ikke han fått bekreftet at det nå er enighet om en sammenslåing.

– Dette har ikke jeg fått noe beskjed om, sier han og fortsetter:

– Hvis dette er riktig så er det jo greit at vi har fått en avklaring rundt en eventuell sammenslåing.

LES REAKSJONENE UNDER:

Artikkeltags