Gå til sidens hovedinnhold

Vil frede store deler av Kjeller

Artikkelen er over 2 år gammel

Riksantivaren vil frede både mange av de eldste forsvarsbyggene og deler av arealet på Kjeller. 430 dekar av ialt 1000 dekar foreslås gjort til beskyttelsessone.

Riksantikvarens foreløpige konklusjon ble gjort kjent ved 15-tiden torsdag. Riksantikvaren freder kulturminnene på Kjeller, ikke bruken av dem. Eventuell framtidig drift på Kjeller vil være opp til eiere og kommunen som reguleringsmyndighet.

– Riksantikvaren har undersøkt de kulturhistoriske verdiene ved flyplassen, og foreslår å frede et utvalg bygninger og andre installasjoner, skriver han.

Les også

I cockpiten i SAS-maskinen satt Dagsrevyens team klare for dokumentere den aller første avgangen fra Gardermoen: Da gikk det en liten f... i Color Air-kaptein Tord Tangvik

 

Ikke rullebanen

Rullebanen som sådan fredes ikke som et anlegg, men vil omfattes av en områdefredning – en beskyttelsessone rundt de fredede anleggene, skriver Riksantikvaren.

Han tilføyer at det er gjort et utvalg av bygninger og anlegg som viser utviklingen av norsk teknologi, industri og luftfart, både militært og sivilt gjennom over 100 år.

– Det er gledelig at Riksantikvaren har startet fredningssaken. Dette ser positiv ut, og vi ser at Riksantikvaren vil frede mer enn bare bygninger, sier Fikk Terje Skyrud i Stiftelsen Kjeller Flyhistoriske Senter i en første kommentar umiddelbart etter at nyheten kom torsdag .

Kan få til flysenter

Skyrud merker seg også at Riksantikvaren vil frede mange bygninger, inkludert de to hangarene. Til det nokså omfattende beskyttelsesområde utendørs, sier han:

– Dette ser ut for å være i tråd med kommuneplan og gir et grønt fribelte, som fint gjør oss i stand til realisere vårt ønske om flypark/senter. Vi er ikke avhengige av rullebanen, som Riksantikvaren ikke vil frede, men bare en landingsstripe.

I forslaget inngår også fredning av bygningene Aspelin Ramm har kjøpt, blant annet de gamle bygningene langs Fetveien. Aspelin Ramm står bak flere store transformasjonsprosjekter i Oslo, blant annet Tjuvholmen og kjøpte tidlig 100 dekar og 26.000 kvm. bygningsareal fordelt på 23 bygg på Kjeller.

Sverre Landmark i Aspelin Ramm uttrykker at de er overrasket.

– Vi har ikke rukket å sette oss grundig inn i forslaget, men registrerer at omfanget av fredningsforslaget er langt mer vidtgående enn vernet av Kjeller i Forsvarets landsverneplan. I de seks årene det har vært arbeidet med landsverneplanens fase 2 (2011 –) er Kjeller ikke vurdert til videre vern og fredning. Disse verneprosessene, der Riksantikvaren har vært tungt involvert, var grunnlaget for vår vurdering av tomten.

Fredningsforslaget omfatter disse kulturminnene (PDF)

– Er dere skuffet ?

– Vi er overrasket. Men vi har lang erfaring fra å arbeide med utvikling i tett dialog med antikvariske myndigheter, så her er det bare å brette opp ermene, svarer Landmark.

Melding om oppstart av fredningsprosessen er første trinnet fra Riksantikvaren.

– Dette er et utkast, og Riksantikvaren ønsker innspill til det varslede omfanget av fredning, skriver riksantikvar Jørn Holme videre.

Frist for å uttale seg til melding om oppstart av fredning er seks uker. Deretter skal det utarbeides et fredningsforslag som legges ut til høring og offentlig ettersyn.

Kommentarer til denne saken