De ansatte får beskjed mandag: IFE vil skille ut atomreaktorene i egen stiftelse

Artikkelen er over 2 år gammel

Bellona er bekymret for atomavfallet.

DEL

I et styremøte fredag ble det lagt fram en innstilling om en radikal omorganisering av virksomheten, skriver Teknisk Ukeblad.

Styreleder i IFE, tidligere Statoil-sjef Olav Fjell, vil ikke opplyse noen detaljer om omorganiseringen overfor Teknisk Ukeblad, men sier at han og administrerende direktør Nils Morten Huseby først vil orientere de ansatte mandag morgen.

Omorganiseringen går ut på at den nukleære delen, som blant annet omfatter atomreaktorene på Kjeller og i Halden, blir skilt fra forskning på andre energikilder.

Frykter konsekvensene

Om atomdelen av Institutt for energiteknikk skal skilles ut som en egen del, blir trolig klart i ettermiddag. Bakgrunnen er at driften av de to reaktorene på Kjeller og i Halden går med underskudd.

Bellona mener staten må på banen for å sikre en forsvarlig  behandling av atomavfallet.

– Det er grunn til å frykte konsekvensene hvis ikke staten tar sin del av ansvaret og bevilger nok penger til å behandle Norges atomavfall forsvarlig. Det trenges også en ny statlig organisering av dette arbeidet, sier atomfysiker og daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, i en pressemelding.

Fulle lagerbrønner

Ifølge Bøhmer er lagerbrønnene på Kjeller for lengst fulle, og det har vært problemer med fukt, noe som er kritisk om det kommer i kontakt med brenselet.

– Staten må ta sitt ansvar for behandling, lagring og en endelig løsning for til dels svært ustabilt brensel fra reaktorene, sier Bøhmer.

Han mener en løsning kan være at staten oppretter en egen organisasjon for å ta seg av atomavfallet, slik det er vanlig i andre land.

– Staten må få på plass både en handlingsplan og finansiering snarest. Dette er ikke noe man tar lett på, mener Bøhmer,

Allerede på slutten av 90-tallet foreslo Bellona å opprette en slik organisasjon.

RB følger saken!

Artikkeltags