Lørenskog-forsvinningen: Avlyser jakt på Futurum-mennene

TO UKJENTE MENN: Her passerer to menn utenfor Tom Hagens arbeidsplass i Lørenskog - samme dag som Anne Elisabeth Hagen forsvant.

TO UKJENTE MENN: Her passerer to menn utenfor Tom Hagens arbeidsplass i Lørenskog - samme dag som Anne Elisabeth Hagen forsvant.

De to mennene som gikk utenfor Tom Hagens arbeidsplass samme dag som Anne-Elisabeth Hagen forsvant, har siden 10. januar vært etterlyst av politiet. Nå legger politiet bort sporet.

DEL

– Til tross for grundig etterforskning knyttet opp mot Futurum-mennene, har ikke etterforskningen ledet til identifisering av de to, sier etterforskningsleder Tommy Brøske til VG.

Det har nå gått over sju måneder siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober i fjor. Hun er gift med en av Norges rikeste menn, eiendomsinvestoren Tom Hagen.

– Politiet mener nå å ha holdepunkter for at det er mindre sannsynlig at de to mennene har en rolle i Anne Elisabeth Hagens forsvinning. Etter en helhetlig vurdering så velger politiet derfor å legge vekk Futurum-prosjektet, til tross for de to ikke er identifisert, fortsetter Brøske til avisa.

Brøske vil ikke gå nærmere inn på hva disse holdepunktene er.

– Ikke 100 prosent trygg

De to ukjente mennene ble – samme dag som Anne-Elisabeth Hagen forsvant – fanget av overvåkingskameraene forbi Futurum-bygget i Lørenskog. Dette er Tom Hagens arbeidsplass og helt siden politiet gikk offentlig ut med saken, har de to mennene vært etterlyst og politiet har lagt ned store ressurser i jakten på dem.

Nå mener politiet at de har gjort alle etterforskningskritt som er mulig å gjøre opp mot disse to.

Til VG sier Brøske at de nå mener det er riktig å legge bort jakten på de to mennene. Samtidig er de fortsatt interessert i å komme i kontakt med dem:

– Hvor trygge er dere på denne avgjørelsen?

– Man kan aldri være 100 prosent trygg på det, men per nå mener politiet det er riktig å legge bort dette prosjektet, svarer Brøske til VG.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet i over sju måneder. Politiets hovedhypotese har hele tiden vært at 69-åringen er bortført. Foto: Privat.

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet i over sju måneder. Politiets hovedhypotese har hele tiden vært at 69-åringen er bortført. Foto: Privat.

– Bekymret

De siste sju månedene har politiet lagt ned enorme ressurser i letingen etter 69-åringen og jakten på de antatte bakmennene. Trebarnsmoren er imidlertid fortsatt savnet, og politiet er tilsynelatende ikke noe nærmere en løsning på forsvinningsmysteriet.

Politiinspektør Tommy Brøske har ikke vært tilgjengelig for Romerikes Blad tirsdag, men i mai opplyste han at det siste livstegnet fra den savnede kvinnen fortsatt er en telefonsamtale hun hadde med et familiemedlem klokka 09.14 om morgenen den 31. oktober i fjor.

Tidsaspektet bekymrer politiet mer og mer.

– Vi har tidligere sagt at det er grunn til å betvile at hun fortsatt er i live. Politiet er ytterligere bekymret og finner det mindre sannsynlig at hun er i live, men har ingen holdepunkter for at hun er død, sa Brøske til RB i mai.

I etterkant av forsvinningen har det vært sporadisk kontakt med de antatte kidnapperne. Sist politiet opplyste om kontakt med den antatte motparten, var på en pressekonferanse 11. februar. Siden har det vært helt stille fra den eller de som hevder å ha Anne-Elisabeth Hagen.

– Vi registrerer at de ikke har tatt kontakt eller gitt seg til kjenne på en stund. I og med at vi tror den antatte motparten har et ønske om økonomisk vinning, så vil et alminnelig utgangspunkt være å tenke at de ville gjort en innsats for å få innløst kravet de har kommet med, fortalte politiinspektøren før han poengterte:

– Vi er naturligvis bekymret over manglende kontakt, men vi kan heller ikke utelukke at taushet kan være en bevisst strategi fra den antatte motparten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ETTERFORSKNINGSLEDER: Politiinspektør i Øst politidistrikt, Tommy Brøske. Foto: Tom Gustavsen

ETTERFORSKNINGSLEDER: Politiinspektør i Øst politidistrikt, Tommy Brøske. Foto: Tom Gustavsen

DETTE ER SAKEN:

  • Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen (68) ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog en gang mellom klokka 9.15 og 13.30 onsdag 31. oktober 2018.
  • Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (68) – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.
  • Først onsdag 9. januar, over ti uker etter bortføringen, gikk politiet offentlig ut med saken. Etterforskningen var holdt hemmelig på grunn av grove trusler mot kvinnens liv og helse.
  • Det er så langt ikke kommet tegn på at hun er i live, men heller ikke det motsatte. Politiet vet ikke om hun blir holdt skjult i Norge eller utlandet.
  • Det er fremmet krav om løsepenger i kryptovaluta og framsatt grove trusler i et brev etterlatt av gjerningspersonene. De krever 9 millioner euro i monero, en kryptovaluta det skal være svært vanskelig å spore.
  • Politiet tror de har å gjøre med profesjonelle aktører.
  • Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning. Politiet har så langt fått inn over 1.400 tips i saken.
  • Et videoopptak som viser to personer som opptrer mistenkelig utenfor Tom Hagens kontorlokaler 31. oktober, ble i januar offentliggjort av politiet. Til tross for mange tips om hvem de to kan være, er de fortsatt ikke identifisert.
  • På en pressekonferanse 11. februar ble det kjent at det har vært ny kontakt mellom gjerningspersonene og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Dette skal også være siste gangen det har vært kontakt mellom partene.
  • Tirsdag 4. juni opplyser politiet til VG at de ikke lenger jakter de mye omtalte Futurum-mennene

Artikkeltags