I fjor sperret kommunen av området for å verne de sårbare fuglene – nå er det rekordmange svaner i tjernet

FAMILIE: Svanene på Nordbytjernet har fått unger. Nå lever åtte svaner rundt det populære badevannet. Her er ett av de nye tilskuddene til svanebestanden.

FAMILIE: Svanene på Nordbytjernet har fått unger. Nå lever åtte svaner rundt det populære badevannet. Her er ett av de nye tilskuddene til svanebestanden. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Alle ungene lever ennå og har det bra.

DEL

I fjor sommer sperret Ullensaker kommune av et område langs Nordbytjernet på Jessheim for å verne om en fersk svanefamilie.

Selv om kun én av ungene i kullet overlevde sommeren, er svanene nå tilbake. Tidligere i sommer fikk svanene seks unger, slik at det nå svømmer en hel familie i tjernet.

– Alle ungene lever ennå og har det bra. Så mange svaner har det ikke vært i Nordbytjernet på så lenge vi i kommunen kan huske, sier seniorrådgiver Torbjørn Tarud i Park- og idrettsavdelingen i Ullensaker kommune.

Les også: Slik så badeplassen ut før kommunen ryddet opp

– Hunder ble nærgående

Fjorårets svanefamilie fikk mye oppmerksomhet fra turgåere og andre forbipasserende i landskapsvernområdet. Etter hvert ble det litt for mye av det gode.

Kommunen så seg nemlig nødt til å sperre av et område langs vannkanten for å sørge for at svanefamilien fikk være i fred i reiret sitt.

– Vi opplevde at folk oppsøkte reiret, og at hunder ble litt for nærgående. Derfor valgte vi å sette opp et gjerde, forklarer Tarud til Romerikes Blad.

Også i sommer er deler av vannkanten langs Nordbytjernet sperret av.

Svaner på tur ved Nordbytjernet. FOTO: PER STOKKEBRYN

Svaner på tur ved Nordbytjernet. FOTO: PER STOKKEBRYN

Passer på familien

Samtidig har turgåere i området erfart at svanefar i flokken går langt for å passe på familien sin.

– Nylig hørte vi en historie om turgåere som møtte på en aggressiv svanefar som nektet å slippe dem forbi. Svanefar passer på ungene sine, så han kan bli litt hissig, advarer Tarud.

Les også: Mange syntes synd på skadet svane

Håkan Billing er leder Oslo og Akershus-avdelingen til Norsk Ornitologisk Forening. Han ber folk som ferdes rundt Nordbytjernet om å la svanene være i fred.

– Svaner er naturlig sky dyr, men de lærer seg at mennesker er en kilde til mat. Hvis de da ikke får mat, kan de bli irriterte og hissige, sier han.

Endene fikk skylden

Torsdag fikk andebestanden på Nordbytjernet skylden for at det lå store mengder avføring på den mest populære badestranden ved vannet. Ullensaker kommune råder besøkende til ikke å gi endene mat.

– Vi oppfordrer folk til ikke å mate ender med brødsmuler. Det fine sommerværet fører til at mange besøker tjernet, og i år har det vært mange ender her også. Det har en sammenheng, sier seniorrådgiver Tarud i Ullensaker kommune.

Saken fortsetter under bildet.

FÅR SKYLDEN: Endene på Nordbytjernet må ifølge Ullensaker kommune påta seg ansvaret for at det iblant ligger store mengder avføring på stranden.

FÅR SKYLDEN: Endene på Nordbytjernet må ifølge Ullensaker kommune påta seg ansvaret for at det iblant ligger store mengder avføring på stranden. Foto:

Avføring fra svaner er ifølge Tarud ikke et like stort problem som avføring fra and, men Billing oppfordrer badegjester og andre besøkende til ikke å mate svanene heller.

– De er skapt for å spise gress og vannplanter som de selv finner. Derfor bør man helst ikke gi dem brødbiter.

Da svanefamilien som bygde reir ved Nordbytjernet i fjor mistet flere unger, fryktet mange at svaneungene var døde. Det er ifølge Billing helt normalt.

– En svane lever i omtrent 15 år og får opptil seks unger i året. Hvis alle skulle overlevd, ville vi ha fått en enorm overpopulasjon av svaner som hadde fortrengt andre arter. Rev er for eksempel en naturlig fiende, forteller ornitologen.

Les også: Her reddes den fastfrosne svanen

Artikkeltags