Gå til sidens hovedinnhold

Jo Lunder blir ikke varetektsfengslet

Artikkelen er over 5 år gammel

JESSHEIM: Påtalemyndigheten fikk ikke medhold i sin begjæring om varetektsfengsling av tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder, som er siktet for korrupsjon. Økokrim anker avgjørelsen.

– Dette er en gledelig dag for Lunder. Det er sjelden tingretten ikke følger påtalemyndighetens ønske om varetektsfengsling, sier hans forsvarer Cato Schiøtz til NRK.

Økokrim bekrefter overfor Nettavisen at de anker avgjørelsen fra Oslo tingrett til lagmannsretten.

Pressen ble kastet på gangen da Lunder ble framstilt for varetektsfengsling fredag. Alle som deltok, forsvant ut bakdøren etter at møtet var ferdig.

Den tidligere Telenor-toppen stilte i hvit skjorte uten slips og sendte et smil i retning påtalemyndigheten, representert ved førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim og politiadvokat Linn Eckhoff Dilva, da han ankom tingretten.

Lunder (54) ble pågrepet av Økokrim da han ankom Gardermoen onsdag kveld. Den tidligere teletoppen ble avhørt torsdag.

Siktet for utbetaling

Lunder er siktet for en utbetaling på 30 millioner dollar fra Vimpelcom til en konto i Sveits, som tilhører det usbekiske selskapet Takilant. Utbetalingen skjedde i 2011, to måneder etter at Lunder hadde tiltrådt som sjef i selskapet.

Takilant er et såkalt postkasseselskap, som i realiteten skal være eid av presidentdatteren i Usbekistan.

Pengene skal ha vært betaling for to rapporter om det usbekiske telemarkedet. Men ifølge Dagens Næringsliv besto store deler av rapportene av materiale som var klippet fra åpne nettkilder som Wikipedia og blogginnlegg, samt powerpoint-presentasjoner fra Vimpelcoms egen telekom-merkevare Beeline.

Kan skade etterforskningen

– Jo Lunder har forklart seg grundig om hvilken kunnskap han hadde om utbetalingen, og hva han gjorde da den kom opp, opplyste hans forsvarer, advokat Cato Schiøtz, etter torsdagens avhør.

Lunder stilte med ytterligere to advokater ved sin side i fengslingsmøtet.

Påtalemyndigheten fikk medhold i sin begjæring om lukkede dører.

– Retten mener det foreligger en reell fare for at åpne dører vil skade etterforskningen, sa dommer Elisabeth Wittemann.

Kan miste jobben

Lunder sluttet i Vimpelcom i mars i år da han ble hentet inn som konsernsjef for superreder John Fredriksen. Han er nå permittert fra alle sine roller i Fredriksen-gruppen. Torsdag kveld ble det også kjent at han trekker seg fra styret i riggselskapet North Atlantic Drilling, der han har vært medlem siden september.

Ifølge Dagens Næringsliv kan en langvarig etterforskning gjøre det umulig for Lunder å fortsette i toppjobben i Fredriksen-gruppen – selv om det viser seg at han ikke er skyldig etter siktelsen.

(©NTB)

 

Kommentarer til denne saken