Gå til sidens hovedinnhold

Frp og Venstre i strid om asylavtale

Artikkelen er over 3 år gammel

Christian Tybring-Gjedde (Frp) sier Jeløy-erklæringen er helt klar på at Norge ikke kan ta imot flere flyktninger. Det er Venstres Guri Melby uenig i.

Ifølge Tybring-Gjedde setter Jeløy-erklæringen en stopper for at Norge kan ta imot «EU-flyktninger» på toppen av de 2.120 kvoteflyktningene Norge allerede har vedtatt å ta imot i år, skriver NRK.

En ny EU-avtale tar til orde for felles fordeling av både flyktninger og migranter EU-landene imellom. Statsminister Erna Solberg (H) har pekt på at Norge, gjennom Jeløya, har forpliktet seg til prinsippet om europeisk samarbeid.

På spørsmål om Frp kan godta et vedtak som gjør at Norge øker forpliktelsene på antallet flyktninger, svarer Tybring-Gjedde:

– Nei, vi forholder oss til Jeløy-erklæringen, og den er helt tydelig. Vi kan ikke bryte vår egen samarbeidserklæring, sier han.

Men Venstres Guri Melby avviser at avtalen setter en sperre på antall flyktninger.

– Jeløya-avtalen sier ingen tall på hvor mange flyktninger Norge skal ta imot, det er ikke bestemt noe sted. Jeg mener det må avhenge av situasjonen i Norge, men også situasjonen i verden og hvor mange mennesker som er på flukt, sier hun.

I avtalen står det at regjeringen skal «videreføre det vedtatte nivået på kvoteflyktninger og øke det ytterligere hvis dagens ankomsttall fortsetter».

(NTB)

Kommentarer til denne saken