I 2011 gikk prisen til Romerike – nå skal den deles ut igjen

VIL HA INKLUDERENDE PROSJEKTER: Onny Eikhaug i DOGA, statsråd Solveig Horne og juryleder John Arne Bjerknes ønsker forslag til landets mest inkluderende innovasjonspris. Foto: Arash Nejad/NyeBilder.no

VIL HA INKLUDERENDE PROSJEKTER: Onny Eikhaug i DOGA, statsråd Solveig Horne og juryleder John Arne Bjerknes ønsker forslag til landets mest inkluderende innovasjonspris. Foto: Arash Nejad/NyeBilder.no

Artikkelen er over 3 år gammel

Da Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut for første gang i 2011, vant hotellet Scandic Oslo Airport på Gardermoen. Nå skal prisen deles ut for tredje gang, og fram til 12. mai kan du sende inn din nominasjon.

DEL

Prisen deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet, som koordinerer regjeringens satsing på universell utforming.

– Det er avgjørende for framtidens verdiskaping at alle kan delta i samfunnet vårt. Derfor er denne prisen så viktig, sier likestillingsminister Solveig Horne i en pressemelding.

Innovasjonsprisen for universell utforming har til hensikt å løfte fram de mest innovative og brukervennlige produktene, tjenestene og omgivelser som finnes i Norge.

Vil inspirere

Fram til fredag 12. mai er det mulig for alle, enten du er fagperson eller ikke, å nominere kandidater til prisen. Onny Eikhaug i DOGA håper på mange nominasjoner.

– Vi vet det allerede finnes hundrevis, kanskje tusenvis, av gode, inkluderende løsninger i Norge innenfor alle tenkelige områder. Ved å løfte fram de beste og mest innovative av disse, håper vi å inspirere enda flere til å satse på universell utforming, uttaler Eikhaug.

Skal fungere bedre for alle

Ifølge juryleder John Arne Bjerknes, skiller en universell utformet løsning seg fra tradisjonelle hjelpemidler ved at de fungerer bedre for alle, ikke bare brukere med funksjonsnedsettelser.

– Den nye skattemeldingen er for eksempel utformet slik at hvem som helst skal kunne levere den. Innovasjonen ligger i at den er tilgjengelig og forståelig, og at du ikke bruker dagevis på kompliserte utregninger.

Gardermoen-hotell vant første gang

Prisen er delt ut to ganger tidligere, i 2011 og 2014.

Første gang prisen ble delt ut, gikk hovedprisen til det da nybygde Scandic Oslo Airport på Gardermoen.

– Dette var en fantastisk anerkjennelse av at valget vårt om å satse på universell utforming var det rette, sier Ulf Johansen, som er konstituert leder ved hotellet.

Han forteller at hotellet er tilrettelagt for syns-, hørsels- og bevegelseshemmede med blant annet god framkommelighet i hele hotellet, god belysning, tilpassede diskhøyder, store romnummerskilt og alarmer som varsler både med lys, lyd og vibrasjon.

Fakta

* Innovasjonsprisen for universell utforming deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

* Går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.

* Prisen deles i år ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produkt, grafisk design, møbel og interiør, tjenestedesign og interaksjonsdesign og digitale løsninger. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.

* Prisen er delt ut to ganger tidligere. Scandic Gardermoen vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital.

* Blant tidligere kategorivinnere finner vi Bybanen i Bergen, Skatteetaten, YR.no og Hardanger Bestikk.

Artikkeltags