Vil du ha daglige nyhetsbrev fra RB? Meld deg på her!

Bare de siste fire dagene har politiet på Romerike fått inn meldinger om flere enn 10 innbrudd i biler, privathus, butikker, offentlige bygg og byggeplasser.

Slår til i ferien

Politioverbetjent Anne Kathrine Hofseth Gundersen ved Ullensaker lensmannskontor, ber nå innbyggerne ta sine forholdsregler før de reiser på ferie.

– Politiet ser en tidvis økning av innbrudd hver sommer. Disse er gjerne utført av organiserte kriminelle bander fra utlandet, eller enkeltpersoner som kjenner nærområdet. Det er ingen grunn til å tro at man er sikret for innbrudd selv om man bor på et byggefelt der boligen er godt synlig, understreker Gundersen.

Ute etter smykker

De omreisende organiserte bandene undersøker gjerne området i forkant av at de gjennomfører innbrudd innenfor et område.

– De er mobile og forflytter seg gjerne raskt. Det vi ser er at de er ute etter lett omsettelige varer som smykker, penger og kostbar elektronikk som er lett og raskt å fjerne fra åstedet. Dette er varer som raskt sendes ut av landet. Mye av dette antar vi havner i Øst-Europa, sier Gundersen.

Hun oppfordrer også folk til å låse uthus og garasjer.

– Dessverre ser vi eksempler på at folk lar være å låse garasjen, og i verste fall lar porten stå oppe gjennom natta. Dermed har kriminelle fri tilgang til sykler, ski, verktøy eller andre kostbare gjenstander. Her er vi nok litt naive. Å tenke at «det skjer ikke meg» kan by på overraskelser, sier Gundersen.

Gjør naboavtale

Politiet har derfor flere råd før ferien skal nytes:

– Vår anbefaling er å gjøre avtaler med naboer om å følge med på boligen. Få noen til å klippe plenen og noen til å ta inn posten. Endre på lys som står på i huset og gjem unna smykker og andre verdisaker som er lett å få med seg. Mørklagte hus med gjengrodde hager blir nærmest som en invitasjon hvis kriminelle skulle dukke opp i området. Et annet tips er å la naboen bruke parkeringsplassen din slik at det ser ut som om det er noen hjemme. Man trenger heller ikke fortelle omverdenen på sosiale medier at man reiser bort. De kriminelle bandene finner stadig nye måter å tilnærme seg på, understreker Gundersen.

Økte utbetalinger

Tall fra Finans Norge viser at det i årets første tre måneder er innrapportert 5450 forsikringsmeldte innbrudd og tyverier på landsbasis. Samtidig viser tallene at erstatningsutbetalingene i denne perioden økte med fem prosent, opp til 93 millioner kroner.

– Det er en stund siden vi har sett en slik økning, sier kommunikasjonssjef i Finans Norge Stine Neverdal til RB.

FAKTA:

Siden fredag har RB omtalt 11 innbrudd på Romerike:

23. juni

Innbruddstyv tatt på fersken da han brøt seg inn i boder på Kjeller

Boliginnbrudd i Eidsvoll

Boliginnbrudd på Strømmen

Container brutt opp på Finstadjordet/Losbyveien

Tok seg inn i bil på Amfi Råholt

Brøt opp bil i Storgata i Lillestrøm

25. juni

Flere biler har fått knust vinduet i området Dueveien på Frogner

26. juni

Innbrudd på Nordby ungdomsskole

To biler brutt opp i Tæruddalen på Skedsmokorset

To containere ble brutt opp i Harry Olsens vei i Lørenskog

27. juni

En skobutikk i Lillestrøm fikk i løpet av natten knust inngangsdøren og frastjålet penger fra kassa