Ber justisministeren svare om høye inkassokostnader

HEGGØ: Ingrid Heggø (Ap) er medlem av Finanskomiteen på Stortinget.  Hun krever at justisministeren kommer i Stortinget og svarer på hvorfor ikke inkassosalærer og gebyrer justeres ned nå. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

HEGGØ: Ingrid Heggø (Ap) er medlem av Finanskomiteen på Stortinget. Hun krever at justisministeren kommer i Stortinget og svarer på hvorfor ikke inkassosalærer og gebyrer justeres ned nå. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

- Regjeringen gjør som i mange andre saker der man ikke har lyst å gjøre noe - setter ned et utvalg og skyver det ut i tid.

DEL

[NETTAVISEN:] Denne høsten og vinteren har blant andre Nettavisen satt søkelyset på høye inkassosatser og en inkassopraksis som gjør at småbeløp vokser til store kostnader for dem som av en eller annen grunn ikke betaler.

Regjeringen frøs inkassosalærene for 2019 og har satt ned et utvalg som skal se på lovverket og komme med en jul, men Arbeiderpartiets Ingrid Heggø mener det ikke er noen grunn til å vente til 2020 med å senke inkassosatsene.

I en interpellasjon til Stortinget skriver hun at en samlet justiskomité allerede har bedt regjeringen om gjøre tiltak for å senke satsene.

– Regjeringen sitt svar vare å la inkassosalæret stå uendret på 700 kroner, altså ikke øke med 30 kroner, og å sette ned et utvalg som skal komme tilbake med tiltak i 2020. I mellomtiden opplever stadig flere at problemet bare øker, skriver hun.

Nå ber justisminister Tor Mikkel Wara komme til Stortinget og svare på hvorfor regjeringen ikke gjør noe med høye inkassosatser nå.

BER JUSTISMINISTEREN OM SVAR: Interpellasjon fra Arbeiderpartiets Ingrid Heggø. Hun er medlem av finanskomiteen.

BER JUSTISMINISTEREN OM SVAR: Interpellasjon fra Arbeiderpartiets Ingrid Heggø. Hun er medlem av finanskomiteen.

– I denne saken gjør regjeringen som i mange andre saker man egentlig ikke har lyst å gjøre noe med: Setter ned et utvalg og skyver det ut i tid, sier Heggø til Nettavisen.

Hun er helt enig i at utvalget bør gå gjennom lovverket, men synes at både statens og inkassoselskapenes gebyrer og salær kan justeres ned før en ny lov kommer.

– Det er bra at man vil gjennomgå regelverket og se helheten, men man må likevel tørre å rette opp i åpenbare feil. At en hovedstol på 200 kroner kan vokse til over 4000 kroner med gebyrer og salærer er åpenbart feil, sier hun.

– Harmonisering med nabolandene er viktig i andre sammenhenger, men tydeligvis ikke i denne.

Heggø sier hun også vil bruke interpellasjonen til å diskutere mandatet til arbeidsgruppen. Hun frykter, slik inkassobevillingshaver Joni M Jestilä har påpekt i denne bloggen, at arbeidsgruppens mandat ikke er godt nok.

Artikkeltags