Gå til sidens hovedinnhold

– Salget gir Ife en pen fortjeneste

IFE STARTET OG SELGER RESTRACK FOR OLJETEKNOLOGI:

Artikkelen er over 2 år gammel

Institutt for energiteknikk (Ife) selger spin-offvirksomheten Restrack AS. – Det blir med pen fortjeneste. Og jeg er glad for at det med base i Norge er skapt et slagkraftig internasjonalt marked, sier IFE.direktør Nils Morten Huseby.

Det er Ife Invest som selger sine aksjer i spinnvirksomheten fra egen drift, Restrack AS til Resman AS. Resman har hovedkontor i Trondheim, men med flere kontorer og kontaktpunkter world wide, mens Restrack holder til i Instituttveien på Kjeller.

Om salget eventuelt betyr at Restracks ansatte må flytte nordover, kunne ikke Huseby svare eksakt på onsdag formiddag. Men IFE-direktøren er en glad mann:

– Et kinderegg, som også gir Ife en pen fortjeneste og muligheter for ytterligere utvikling og vekst, også i videre samarbeid med Restrack/Resman, sier Huseby.

Lykkes – igjen

– IFE`s evne til å transformere forskning og teknologi til robuste selskaper lykkes igjen, skriver Ife i sin første melding om salget onsdag formiddag.

Det nye selskapet, som Huseby omtaler som et strategisk partnerskap som bidrar til å samordne markedsaktivitetene, vil få i alt 100 ansatte. Målet for første driftsår, 2019, i ett, felles selskap er 250 millioner kroner.

Fakta

  • Ife (institutt for energiteknikk) er et ledende selskap innen energi, helse og industriell utvikling.
  • Ife ble etablert som statlig selskap i 1948. I dag er Ife et selvstendig forskningsselskap.
  • Ife har om lag 600 ansatte, i Halden og på Kjeller.
  • Driftsinntekter, 2017: 942,7 mill.kr.
  • Netto driftsresultat før skatt, 2017: – 25,6 mill., kr

 

Etablert i 2013

Restrack AS ble etablert av IFE i 2013. Det er spin fra IFEs lange karriere som utvikler av teknologi til olje- og gassindustrien, som gjentar seg med suksessen for Restrack.

– Den nyutviklede teknologien for sporstoffer i olje- og gassindustrien vil bli viktig også internasjonalt, mener IFE-direktør Huseby.

Han er glad for at det er med base i Norge at Resman AS skal operere.

Restrack AS, det forskningsbaserte selskap med utspring fra Institutt for energiteknikk på Kjeller, har bare vokst siden oppstart i 2013. Restrack har utviklet et system for optimalisering av utvinning fra oljefelt til havs. 12 IFE-ansatte ble med over i det nystartede selskapet i 2013, I 2017 omsatte Restrack AS for 26,1 millioner kroner, og virksomheten på Kjeller har også nå en stab på 12.

Fakta

  • Resman, stasjonert i Trondheim, etablert i 2095.
  • 65 ansatte
  • Driftsinntekter 2017: 190,49 mill. kr.
  • Netto driftsresultat før skatt, 2017: – 2,9 mill. kr.

 

Større oljefunn

Produktet Restrack er betegnelsen på mellom 30 og 50 forskjellige kjemikalier i pulverform, som sprøytes ned i oljefeltene. Kort fortalt, er teknologien et bidrag til å utvinne langt mer olje, om lag 20 prosent mer, fra verdens oljebrønner. Resmans teknologi innen samme bransje er på sin side tatt i bruk av om lag 50 oljeoperatører i verden.

Daglig leder Gunnar Hviding i Resman AS sier til RB at med Restrack på laget kan selskapet tilby en totalportefølje internasjonalt. – Kjøpet betyr store markedssynergier, og det er forventet en kraftig omsetningsøkning, sier Hviding.

Resman, som startet med ett produkt, har også selv utvidet sitt vareutvalg innen oljeteknologi.

– Det er for tidlig å si noe om hvor ansatte heretter skal jobbe, og det kan også hende noen skal jobbe med andre oppgaver enn før. Arbeidet i markedet omfatter også et salgsapparat ute i verden, påpeker Hviding.

Han legger heller ikke skjul på at det snarere enn at arbeidsplasser forsvinner fra Kjeller, kan bli flere.

– Lykkes vi kan få flere ansatte også der, mener Hviding.

Han vil ikke ut med hva som er avtalt kjøpesum, og dette er også avtalt mellom partene at skal holdes internt.

Kommentarer til denne saken