Gå til sidens hovedinnhold

Radioaktiv avfall har rent ut fra Ife

Artikkelen er over 5 år gammel

Kjeller: – Kan stamme fra 90-tallet, sier sikkerhetssjef ved Ife, Ole Reistad.

Tidligere i vår ble det meldt om funn av fukt og vann i atomavfallslageret hos Ife (Institutt for energiteknikk).

Etter fukt-funnet ble det startet en undersøkelse, og det er i den forbindelse at det nå er funnet radioaktivt avfall på eiendommen.

– Det er funnet lave verdier av aktivitet, noe vi har rapportert til Statens strålevern, opplyser sikkerhetssjef ved Ife, Ole Reistad.

Han understreker at funnet er så lite at de ikke har sett seg nødt til å stenge av deler av området eller sette i gang andre tiltak.

Kanskje fra 90-tallet

– Vi har en utslippstillatelse vi forholder oss til. Utslippstillatelsen gjelder en ledning som fører en viss mengde utslipp ut i Nitelva. Avfallet som nå er funnet, er altså funnet et annet sted enn langs denne ledningen, sier Reistad

Ife jobber nå med å finne ut hvor avfallet kommer fra.

– Vi vet ikke hvor det stammer fra, men vi har en hypotese om at det kan komme fra avfallshåndtering på 1990-tallet, sier Reistad.

Han presiserer at avfallet ikke stammer fra atomlageret hvor det ble funnet fukt tidligere i år.

– Nå skal vi undersøke dette, og vi kommer med en rapport 1. juli, sier sikkerhetssjefen.

LES OGSÅ: Fant fukt i radioaktivt lager

LES OGSÅ: – Rutinene har ikke vært gode nok

Krever opprydding

Nylig fremmet Miljøpartiet de grønne et forslag på Stortinget om at regjeringen må sørge for opprydding i atomavfallet ved Ife.

Blant annet ber MDG regjeringen vurdere om det er nødvendig å iverksette midlertidige krisetiltak for å hindre risiko for lekkasjer fra lagringen av atomavfall på Kjeller.

Forslaget ble fremmet som følge av fukt-funnet tidligere i vår, og Stortinget skal stemme over saken til høsten.

– Vi er bekymret for risikoen ved å ha så store mengder høyaktivt, radioaktivt avfall lagret like ved en tett befolket og raskt voksende by som Lillestrøm, sier MDG-talsmann Rasmus Hansson.

 

Kommentarer til denne saken