Gå til sidens hovedinnhold

Pålegg om undersøkelser etter brudd på lagring av atomavfall

Artikkelen er over 3 år gammel

Statens strålevern pålegger undersøkelser av atomavfallet i Himdalen etter brudd på konsesjonsbetingelsene.

Institutt for energiteknikk (IFE) rapporterte selv om flere brudd på konsesjonsbetingelsene ved atomdeponiet i Søndre Høland i september. Ni av tønnene oversteg lovlig mengde radioaktivitet.

I sin oppfølging av dette avviket har Statens strålevern behov for ytterligere informasjon. IFE er pålagt en full gjennomgang av alt lagret materiale fra åpningen av anlegget i 1998 til og med 2013, skriver Aftenposten.

IFE skal rapportere om undersøkelsene innen 30. november.

– Skal være godt og trygt

– Det er positivt at IFE rapporterte om avviket i september. Vi har nå en løpende tilsynssak ved atomdeponiet. Ved pålegget vi nå har gitt må IFE dokumentere at sikkerheten er god. Lagringen skal være god og trygg, sier avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern til Romerikes Blad.

På spørsmål fra Aftenposten om hvor alvorlig denne saken er, svarer Strand:

– Vi vet ikke hvor alvorlig dette er, forhåpentlig er det håndterbart. Men det er alvorlig at vi ikke vet hvor alvorlig det er. Dette er et viktig deponi der forholdene skal være godt dokumentert.

Strålevernet har også informert IFE om at de planlegger tilsyn med avfallshåndteringen både i Himdalen og ved behandlingsanlegget på Kjeller.

Anmeldelse ligger urørt

Allerede i februar ble IFE politianmeldt av Statens strålevern for ulovlig lagring av åtte tønner. Politiadvokat Bjørn Arne Tronier i Øst politidistrikt opplyser til Aftenposten at etterforskningen av anmeldelsen ennå ikke har startet og på grunn av liten kapasitet ikke vil starte før neste år.

Etter at bruddet på konsesjonsbetingelsene ble kjent i september ble IFE også politianmeldt av Aurskog-Høland kommune.

Kommunikasjonsdirektør Silje Aspholm ved IFE sier at de er i gang med gjennomgangen Strålevernet har bedt om, men at dette er en omfattende oppgave.

Kommentarer til denne saken