Gå til sidens hovedinnhold

Har du en slik i huset? Det kan være en tikkende vannbombe

Artikkelen er over 3 år gammel

Hvert år forårsaker varmtvannsberedere som har gått ut på dato vannskader og ødeleggelser for millionbeløp.

I 2016 behandlet forsikringsbransjen nesten 1.600 vannskader hvor årsaken var gamle og utslitte varmtvannsberedere.

Disse vannlekkasjene gjorde skade for drøyt 90 millioner kroner i privathjem og bedrifter, ifølge tall fra Finans Norge.

Skaderekorden fra i fjor ligger an til å bli passert i år.

– Varmtvannsberedere i rustfritt stål har gjerne en forventet levetid på 15-20 år. Mange har en tikkende vannbombe i boligen sin, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Forsikring.

Veldig mange av de store skadene skjer i borettslag og sameier der varmtvannstankene står i skap uten sluk på kjøkkenet.

De første seks månedene i år har det vært hele 952 vannlekkasjer fra beredere som er mer enn 30 år gamle.

Les også

– Har du en slik panelovn hjemme, må du ikke bruke den!

 

Vanligvis ligger antallet skader på mellom 600 og 700 fra varmtvannsberedere som har oppnådd pensjonsalder. Holder trenden seg, vil skadestatistikken derfor få en ny topp i år.

– Selv om vannskader fra gamle beredere er dekket på forsikringen, har jeg til gode å snakke med noen som synes det er moro å ha vann i veggen gjennom tre etasjer, lekkasje inn til naboen i oppgangen eller kjellerstua full av vann, uttaler Clementz.

I tillegg til at gjenstander og møbler blir ødelagt, fører store store vannskader til at vifter går i ukevis for å tørke opp. Deretter er det håndverkere inn og ut av boligen i flere uker.

Forsikringsbransjen anbefaler boligeiere å ta en titt på produksjonsåret for varmtvannsberederen sin. Året står på tanken.

– Skriv dette året stort og tydelig med tusj på siden av berederen, så det er lett å se. Alternativt året tanken er montert. Varmtvannsberederen er kanskje hjemmets kjedeligste gjenstand, og det er smart å ha en tydelig påminnelse om når det er på tide å bytte, oppfordrer Sigmund Clementz.

– Ta en titt på og rundt tanken årlig for å oppdage tilløp til lekkasje tidlig, er hans råd.

Tidligere var det mulig å installere beredere i alle rom uten å ha sluk eller lekkasjesikring. I alle nye boliger hvor det skal installeres ny bereder på for eksempel kjøkkenet, må den sikres mot lekkasje. Det vanligste er at rørleggeren monterer en vannstoppeventil.

– Skal du bytte ut den gamle berederen din og den står i et kjøkkenskap uten sluk, bør du få montert vannstoppeventil. Det er også mulig å installere en slik ventil på berederen du har i dag, for sikkerhets skyld, framholder Sigmund Clementz. (ANB)

Kommentarer til denne saken