Ordføreren skal gifte seg – kan bli landets første kirkelige homobryllup

GIFTER SEG: Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika og samboer Kjell-Jostein Andersson. FOTO: JOHN GRANLY

GIFTER SEG: Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika og samboer Kjell-Jostein Andersson. FOTO: JOHN GRANLY

Artikkelen er over 3 år gammel

Ordfører John-Erik Vika: – Jeg synes det er dumt at dette kom ut nå.

DEL

I løpet av neste uke skal det på Kirkemøtet vedtas eller ikke vedtas om likekjønnede kan vies i kirken. Om det vedtas kan Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika og samboer Kjell-Jostein Andersson bli landets første homofile par som gifter seg i kirka.

Vielsen skal ifølge Eidsvoll Ullensaker Blad (bak betalingsmur), som først omtalte saken, skje i Eidsvoll kirke den 18. februar.

– Jeg kan bekrefte at vi skal gifte oss, men jeg synes det er dumt at dette har kommet ut nå. Liturgien er ennå ikke vedtatt, derfor ønsker vi ikke å kommentere noe mer rundt dette før den eventuelt blir vedtatt, sier ordføreren til rb.no.

Ordføreren forteller at det aldri har vært noe mål for ham eller forloveden Andersson å være først.

– En milepæl

Det er biskop i Borg bispedømme, Atle Sommerfeldt, som skal vie paret.

– Dette blir en stor og hyggelig begivenhet, og det er fint å være med på å markere en milepæl i kirkens inkludering av mennesker, sier biskopen til Romerikes Blad.

Han tar allikevel forbehold om at det faktisk skjer at den nye liturgien vedtas, og at implementeringen skjer fra 1. februar.

– Men det er ingen ting som tyder på at den ikke skal bli vedtatt, sier Sommerfeldt.

– Naturlig å være med

Til Eidsvoll Ullensaker Blad (EUB) forteller biskopen at de har ventet på en slik liturgi.

– Det er gledelig at det nå skjer, og spesielt at det skjer i symboltunge Eidsvoll kirke. Det var der grunnlovsforsamlingen møttes og sikret de grunnleggende forutsetningen for inkludering. Med dette blir homofile fullt inkludert og integrert i kirken, og det er jeg veldig glad for, sier Sommerfeldt.

Det tilhører sjeldenhetene at en biskop foretar vielser, men Sommerfeldt er klar på at dette er en begivenhet han vil være med på å fronte.

– Dette var noe jeg og ordfører Vika snakket om da jeg var på visitas i Eidsvoll. Det har vært en kontroversiell sak, og når den første likekjønnede vielsen i bispedømmet skal finne sted, finner jeg det naturlig å være med, sier han til EUB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken