Stall stengt etter salmonellautbrudd

STENGT: Stallen på Kulmoen i Nes er stengt pga salmonellafare. Banen og treningsanlegget er åpent som vanlig.

STENGT: Stallen på Kulmoen i Nes er stengt pga salmonellafare. Banen og treningsanlegget er åpent som vanlig.

Artikkelen er over 1 år gammel

Som følge av nok et salmonellautbrudd på veterinærhøyskolen, har stallen på Kulmoen i Nes måtte stenge dørene inntil videre.

DEL

Fredag gikk Mattilsynet ut og advarte mot nok et salmonellautbrudd på hest i Hesteklinikken ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Som følge av dette har Nes travselskap måtte stenge stallen på Kulmoen inntil videre.

– Olav Mikkelborg som leier stallen har også en stall på Holt, og en av hestene derfra var i forrige uke på en EKG-undersøkelse på veterinærhøyskolen. Derfor må stallen stenges inntil videre. Hesten må ha to negative prøver før den kan åpnes igjen, forklarer Hans Stumberg, leder for Nes travselskap, til Romerikes Blad.

Banen åpen som vanlig

Stumberg sier det er liten grunn til bekymring, og forteller at den første prøven allerede har kommet tilbake negativ.

– De har ikke funnet noe på prøvene, og ingen av hestene fra Kulmoen har vært utenfor stallen. Det er derfor ingen grunn til å tro at noen er smittet, forklarer han.

– Det er med andre ord ingen stor dramatikk knyttet til dette?

– Nei. Alle travfolk kjenner godt til hvordan man skal forholde seg til det, og de fleste vil ikke merke noe til det engang, beroliger han, og opplyser samtidig om at banen og treningsanlegget er åpent som vanlig.

Andre gang på kort tid

Dette er andre gang Mattilsynet finner salmonellasmitte på hester på veterinærhøyskolen i løpet av kort tid.

– Vi ser veldig alvorlig på dette, ikke minst fordi noen hestehold fra utbruddet i sommer fortsatt ikke er fri for salmonella. Det foregår omfattende flytting av hester i bransjen, og dette gjør smitteoppklaringen komplisert. Nå er det viktig at hesteeiere tar en rekke forholdsregler så smitten ikke sprer seg videre, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet, til NTB.

Under det forrige utbruddet i sommer, fikk det større konsekvenser for Nes travselskap enn det ser ut til å få denne gangen.

– Også da måtte vi stenge, og da hadde vi egentlig planlagt å ha «Hestens dag» – som vi måtte avlyse, forklarer Stumberg.

– Mattilsynet sa at vi kunne gjennomføre det, men anbefalte oss å avlyse så vi ikke kunne bidra til spredning med noen andre hester som kom hit, legger han til.

Hestens dag ble i stedet arrangert tidligere i høst.

Smitteforebyggende tiltak

Også denne gangen råder Mattilsynet hesteeiere til å droppe arrangementer for å forhindre kontakt mellom hester.

– Vårt generelle råd er å hindre mest mulig kontakt mellom hester, og avlysning av hestearrangement er et smitteforebyggende tiltak, sier Jahr.

Artikkeltags