30 solkremer fikk stryk av Forbrukerrådet

Solkremer utstilt under en pressekonferanse hos Forbrukerrådet i Oslo onsdag formiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Solkremer utstilt under en pressekonferanse hos Forbrukerrådet i Oslo onsdag formiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Bare 11 av 41 solkremer får grønt lys hos Forbrukerrådet i deres årlige gjennomgang. Og bare tre av solkremene for barn er fri for skadelige stoffer.

DEL

Forbrukerrådet har nok en gang sjekket solkrem for hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer og kjemiske stoffer i nanoform.

Resultatet er nedslående, konstaterte forbrukerdirektør Randi Flesland, da hun onsdag la fram resultatet. 30 produkter som er tilgjengelige i helt vanlige dagligvarebutikker og apoteker får ikke Forbrukerrådets godkjentstempel.

– Vi har over lang tid bedt om at bruken av hormonforstyrrende stoffer blir strengere regulert og at bransjen stopper å bruke disse. Det er fullt mulig å lage solkrem uten disse stoffene, sier hun.

Bekymret for barna

Forbrukerrådets årlige solkrem-test vekker mye oppmerksomhet hos folk, og særlig hos barnefamilier.

Flesland sier det er for lite kunnskap om mulige skadevirkninger av mange av stoffene, og hun advarer mot å bruke barn som prøvekaniner.

Bare tre av solkremene for barn får grønt smilefjes, mens de øvrige 13 får «ikke godkjent» av Forbrukerrådet.

Ni av barnesolkremene havnet i versting-kategorien.

– Barn er mest sårbare, og det er spesielt uheldig at disse solkremene inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring, sier Flesland.

(Saken fortsetter under bildet)

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland råder forbrukere til å se etter grønt fjes eller svanemerke på solkremen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland råder forbrukere til å se etter grønt fjes eller svanemerke på solkremen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto:

Kreft og barnløshet

I år er testen delt inn i tre kategorier. Solkremer med hormonforstyrrende stoffer havner på rødt, mens allergifremmende stoffer og stoffer i nanoform havner på gult.

– De potensielle skadevirkningene er store. Hormonforstyrrende stoffer kan øke risikoen for kreft, diabetes, stoffskifteproblemer og barnløshet, sier Flesland.

Hun råder forbrukere til å se etter produkter med grønt fjes eller svanemerket, eller sjekke Forbrukerrådets liste på deres hjemmeside.

Jobber for strengere regelverk

Forbrukerrådet har, i samarbeid med europeiske søsterorganisasjoner, forsøkt å få til en strengere regulering slik at de potensielt skadelige stoffene skal fases ut.

Forrige uke la EU-kommisjonen endelig fram et sterkt forsinket forslag, men innholdet var skuffende, mener Flesland.

– Det inneholder altfor strenge krav til når et stoff skal regnes som hormonforstyrrende. Blir dette vedtatt, er det fritt fram å benytte en rekke stoffer som mistenkes for å være hormonforstyrrende, sier hun.

Miljømyndigheter i Sverige og Danmark har allerede gitt uttrykk for at forslaget var for svakt. Flesland sier Forbrukerrådet vil fortsette samarbeidet med europeiske kolleger for å få et bedre forslag på bordet.

– Vi trenger regulering som er strengere, sterkere og klarere, sier hun. (©NTB)

Artikkeltags