– Vil man ta seg en fest, må man sørge for barnevakt

Linn Wergeland Digranes er AKAN kontakt ved Ahus.

Linn Wergeland Digranes er AKAN kontakt ved Ahus. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Lurer du på hvor mye som er greit å drikke i ferien? Eller hva man bør tenke på hvis man skal drikke med barn tilstede? Linn Wergeland Digranes er AKAN kontakt på Ahus, og svarer på spørsmål om alkohol og ferie.

DEL

Vil du ha daglige nyhetsbrev fra RB? Meld deg på her!

Hvor mye er det greit å drikke ferien?

Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Det kommer an på hvilket forhold man har til alkohol, og her finnes det ingen fasit. Det handler om å ha et sunt forhold til alkohol som ikke går utover en selv eller andre.

Er det farlig å drikke hver dag?

Å drikke alkohol hver dag, er verken sunt eller lurt, men det kommer helt an på hvilket forhold man har til alkohol og i hvilke mengder man drikker. Mange klarer fint å kunne kose seg med et glass vin til maten uten at det eskalerer. Om man føler det er vanskelig å gå en dag eller to uten å drikke så bør man gå noen runder med seg selv og reflektere rundt dette. Er det en umulig tanke å være uten alkohol, bør man søke råd og hjelp.

Hvorfor er det sånn at ferie som oftest er synonymt med alkohol for mange?

De fleste gleder seg til å ha fri og til sosial omgang med venner og familie. Man har ikke like mange plikter som man har i en travel hverdag med tidsklemme, og det blir mer naturlig å hygge seg med alkohol. Når det er sagt, så skal man ikke glemme at det er mange som føler på ensomhet og på utilstrekkelighet i ferien. Mange kan føle seg lite vellykket når de ser andres feriebilder på sosiale medier, og beskriver at det er lett å ty til rus når ting føles vanskelig.

For mange av dem som sliter med avhengighet, kan det også være vanskelig å befinne seg i sosiale sammenkomster, der de ofte blir tilbudt alkohol. De settingene er ekstra vanskelige og utfordrende for dem som trigges av alkohol. Situasjonen blir ofte ikke enklere for den det gjelder når det ikke er sosialt akseptert å takke nei til alkohol, og mange føler man må begrunne hvorfor man ikke ønsker å drikke.

Er det greit å drikke med barn til stede?

Det kan være sunt for barn å se at foreldrene kan nyte et glass vin eller øl, da det kan bidra til at de får et naturlig forhold til alkohol senere. Det er derimot viktig å understreke at barn absolutt ikke skal se foreldre eller andre personer ruset. Det kan oppleves som svært skremmende for barn å se voksenpersoner endre atferd. Ferie kan være utfordrende for mange, men for de aller fleste er ferie forbundet med hygge. Akkurat det samme gjelder alkohol. Jeg mener at man må ta litt brodden av fy-fy begrepet. Det går fint an å hygge seg med litt alkohol i ferien uten at det er traumatiserende.

Man skal ikke bli påvirket med barn til stede. Vil man ta seg en fest må man sørge for barnevakt, og at det ikke er barn til stede. Synes man det er vanskelig å drikke uten å bli påvirket, skal man rett og slett la være å drikke når barn er til stede. Man må være ærlig med seg selv og de rundt seg. Man bør ha klare tanker og sette regler for seg selv for hva som er greit. Ferie skal være hyggelig for barn.

Er man bekymret for barn at barn er- eller bor i et rusrelatert miljø skal man melde bekymring til barnevernet. Det oppleves ofte svært vanskelig å bry seg, men her er det ikke snakk om å ta noen, men heller det å bry seg. Hvis man er i tvil om man skal ringe barnevern, er det lurt å stille seg selv spørsmålet; Hva ville du svart det barnet det gjelder, om det en dag spør deg om hvorfor du ikke gjorde noe?

Det kan være fornuftig å snakke med foreldre/voksenpersoner om sin bekymring på en rolig måte, uten å virke angripende eller å mane til konflikt. Rus kan ofte eskalere til konflikter, noe som kan være skremmende for barn. Det handler om å vise at man bryr seg.

Er det mange som sliter med å komme tilbake til hverdagen etter 4 ukers ferie?

Min erfaring er at det er hverdagen som byr på de største utfordringene, og ikke ferien. Arbeidsgiver klarer ofte å gripe fatt i saken, selv om det er utfordrende. I de AKAN-sakene jeg har fulgt, så snakkes det om bevissthet rundt eget rusbruk, hvilke utfordringer man kan møte, strategier og mestringserfaring i forkant av ferien. Man snakker om hvilke forventninger som stilles til den ansatte. Det handler om å forebygge.

Hvilke grep bør arbeidsgiver gjøre hvis han/hun ser at noen sliter etter ferien?

Det er alltid en grunn for at man sliter med en avhengighet, og det er som regel ikke ferierelatert. Hvis arbeidsgiver ser at en arbeidstaker slite skal man ha en samtale med vedkommende. Da må man være ærlig, og ikke gå rundt grøten. Man må si at man er bekymret og vise at man bryr seg. Man skal ikke angripe den som sliter, men i stedet vise forståelse og medmenneskelighet. Man skal stille krav, men samtidig ha fokus på at den ansatte får hjelp, slik at han eller hun klarer å beholde jobben.

Artikkeltags