Offentlige nettverk er et enkelt mål for hackere. Likevel tar kun to av ti nordmenn forholdsregler når de bruker slike nettverk, viser en ny undersøkelse.

 

Hacking blir en stadig større utfordring. Ifølge Næringslivets Sikkerhetsråd har halvparten av norske bedrifter opplevd hacking. En ny undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av IT-selskapet F-Secure, viser at det ikke står bedre til blant befolkningen privat.

I undersøkelsen er et representativt utvalg nordmenn spurt om sine internettvaner. Resultatet viser at vi ikke opplever at vi tar en risiko når vi er på nett.

Mer enn halvparten av landets internettbrukere oppgir at de kobler seg til offentlige nettverk mer enn én gang i måneden. Av disse er det kun to av ti som tar forholdsregler for å sikre seg når de er koblet på. Det betyr at de aller fleste står i fare for å bli hacket når de bruker offentlige nettverk.

– Til tross for at vi stadig tar i bruk mer og mer ny kommunikasjonsteknologi, ser vi at nordmenn sjelden tenker på å beskytte seg selv og informasjonen de legger igjen på smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner, sier Topi Hautanen, WiFi sikkerhetsekspert i F-Secure Corporation.

Gratis offentlige nettverk, eller såkalte «hotspots», finnes blant annet på kafeer, flyplasser og hoteller. Ifølge Hautanen er slike nettverk enkle mål for hackere.

 

De kan enkelt lete seg fram til et ubeskyttet trådløst nettverk med ukryptert data. Der kan de få tilgang til for eksempel bilder, videoer og meldinger. Kobler du deg til et usikret nettsted gjennom et utsatt nettverk, kan du også avsløre dine brukernavn, passord og til og med kredittkortinformasjon. 

– Det mange ikke vet er at det eksisterer velorganiserte grupper som distribuerer stjålne kredittkortnumre. Hvis dine kredittkortopplysninger blir stjålet, kan det være du ikke får vite det før det er for sent, uttaler Hautanen.

Mange opplever det å koble seg til et offentlig nettverk som like trygt som å koble seg til et sikret nettverk.

Dette gir mange nordmenn en falsk sikkerhetsfølelse. Av de spurte i undersøkelsen sier 63 prosent at de er lite eller ikke bekymret over farene knyttet til det å koble seg til offentlige nettverk. Kun 16 prosent opplyser at de tar forholdsregler når de kobler seg til et offentlig nettverk.

– Hvis du ikke lærer om viktigheten av nettsikkerhet på egenhånd, vil hackere gjør sitt aller beste for å lære deg det, sier Hautanen.

Han understreker at det finnes effektive måter å beskytte seg på.

– En VPN gir deg en privat tunnel som du bruker når du kobler deg til internett. Den sikkerheten gjelder uansett om du er på kafé, på en flyplass eller er hjemme.

Ettersom trafikken din krypteres er dataene dine sikre selv i det tilfellet der en kriminell klarer å lure deg til å koble til et falskt nettverk, forklarer Topi Hautanen. (ANB)