Siden 2012 har gjerdrumsgutten lagt ut 84 humorvideoer på Youtube under navnet Freddyfairhair. I den mest kjente er han på sjekker'n i Frognerparken, kliss naken.

– Den 26. juli lanserer jeg en liknende video kalt «Naked guy picking up girls in USA», innspilt i San Fransisco. Den er filmet med skjult kamera og inneholder grafisk innhold, ler han.

Å kle seg naken er både et humorverktøy og en kilde til selvutvikling.

– Jeg ser på meg selv som en kunstner. Det er noe med å være naken, det er så sårbart. Å være sårbar er det som er mest skummelt.

Foreløpig har han unngått alvorlige konfrontasjoner med politiet under innspillingene.

– Det har nok mye å si med min utstråling, jeg utstråler nok at jeg ikke ønsker å støte noen. Men møter man feil folk eller feil politimann, kan det jo gå galt.

Drømte om USA

26-åringen har alltid interessert seg for showbusiness og underholdning.

– Jeg hadde en drøm om USA, og under et besøk på Alternativmessa i Lillestrøm gikk jeg til en spåkone. Da jeg satte meg ned sa hun: Nå ser jeg det amerikanske flagget.

Spåkonens profetier la ingen demper på USA-drømmen, og eventyret startet i 2012 da han begynte på Santa Barbara City College i California.

– Der startet jeg og to kompiser en YouTube-kanal. På skjult kamera bøllet vi med andre studenter på campus og fikk over én million følgere på YouTube. Etterhvert valgte jeg å gå solo og nakenvideoen var mitt solo-gjennombrudd. Videoen ble spredt mange steder på nettet og sett av titalls millioner, forteller han.

Nå er han tilbake i Gjerdrum, og med over to hundre tusen følgere på YouTube håper han at hans nyeste video skal få ham til nye høyder.

Vil inspirere

Han beskriver seg selv som anonym under oppveksten og gikk en periode til psykolog for sosial angst.

– Angsten begynte å legge seg litt på slutten av videregående, og på folkehøgskolen fant jeg mer min identitet sosialt. Jeg får masse spørsmål om sosial angst fra følgerne mine og prøver å hjelpe de jeg kan.

Målet med videoene er både å underholde og inspirere.

– Jeg har har alltid interessert meg for selvutvikling og stilt spørsmål ved eksistensen, og vil ha humor med hensikt, mening og dybde. Jeg driver også å skriver manus til mulig film og eksperimenterer litt i forskjellig humorplattformer.

Støttende mor

Moren er tidligere kommunestyrerepresentant for KrF i Gjerdrum. Hun innrømmer at det har vært utfordrende å balansere sin rolle som mor og lokalpolitiker.

– Jeg har gått noen runder med seg selv for å finne min identitet i forhold til hva Fred driver med, men jeg støtter han med liv og sjel, sier Merete Fjeld Årdal.

Hun har ikke vært enig i alle av sønnens påfunn.

– Men jeg er stolt av at han våger å driste seg inn på områder der andre vegrer seg. Spesielt er det grunn til å beundre han for hans personlige seier over angsten og at han i dag framstår som inspirasjon for mange unge som sliter med de samme utfordringene.

Selv figurerte hun som wingwoman i en av sønnens videoer i høst.

- Fred skulle sjekke damer med skjult kamera i Frognerparken. Det skulle være pinlig i seg selv å ha med mora si på sjekking, men jeg tok den helt ut og tok kontakt med damene på hans vegne.

Videoen ble en suksess, og hun utelukker ikke å bli med flere ganger.

- Det er stor etterspørsel etter nye videoer med henne, smiler gjerdrumsgutten.

Han vil holde seg på nettet så lenge som mulig, og drømmen er å fortsette å lage YouTube-videoer.

- Det blir stramt, men jeg klarer å leve av det nå. Jeg gjør heller dette som jeg liker, enn å tjene mer og mislike det. Jeg er sikker på at det kommer til å føre til noe større.