På sjekker'n i blanke messingen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fred Andreas Ligaard (26) gikk fra å ha sosial angst til å bli en sosial stuntmann. Nå er han aktuell med ny YouTube-video.

DEL

Siden 2012 har gjerdrumsgutten lagt ut 84 humorvideoer på Youtube under navnet Freddyfairhair. I den mest kjente er han på sjekker'n i Frognerparken, kliss naken.

– Den 26. juli lanserer jeg en liknende video kalt «Naked guy picking up girls in USA», innspilt i San Fransisco. Den er filmet med skjult kamera og inneholder grafisk innhold, ler han.

Å kle seg naken er både et humorverktøy og en kilde til selvutvikling.

– Jeg ser på meg selv som en kunstner. Det er noe med å være naken, det er så sårbart. Å være sårbar er det som er mest skummelt.

Foreløpig har han unngått alvorlige konfrontasjoner med politiet under innspillingene.

– Det har nok mye å si med min utstråling, jeg utstråler nok at jeg ikke ønsker å støte noen. Men møter man feil folk eller feil politimann, kan det jo gå galt.

Drømte om USA

26-åringen har alltid interessert seg for showbusiness og underholdning.

– Jeg hadde en drøm om USA, og under et besøk på Alternativmessa i Lillestrøm gikk jeg til en spåkone. Da jeg satte meg ned sa hun: Nå ser jeg det amerikanske flagget.

Spåkonens profetier la ingen demper på USA-drømmen, og eventyret startet i 2012 da han begynte på Santa Barbara City College i California.

– Der startet jeg og to kompiser en YouTube-kanal. På skjult kamera bøllet vi med andre studenter på campus og fikk over én million følgere på YouTube. Etterhvert valgte jeg å gå solo og nakenvideoen var mitt solo-gjennombrudd. Videoen ble spredt mange steder på nettet og sett av titalls millioner, forteller han.

Nå er han tilbake i Gjerdrum, og med over to hundre tusen følgere på YouTube håper han at hans nyeste video skal få ham til nye høyder.

Naken-sjekking: Her er Freddyfairhair i full gang i Frognerparken. Foto: Skjermdump fra youtube

Naken-sjekking: Her er Freddyfairhair i full gang i Frognerparken. Foto: Skjermdump fra youtube

Vil inspirere

Han beskriver seg selv som anonym under oppveksten og gikk en periode til psykolog for sosial angst.

– Angsten begynte å legge seg litt på slutten av videregående, og på folkehøgskolen fant jeg mer min identitet sosialt. Jeg får masse spørsmål om sosial angst fra følgerne mine og prøver å hjelpe de jeg kan.

Målet med videoene er både å underholde og inspirere.

– Jeg har har alltid interessert meg for selvutvikling og stilt spørsmål ved eksistensen, og vil ha humor med hensikt, mening og dybde. Jeg driver også å skriver manus til mulig film og eksperimenterer litt i forskjellig humorplattformer.

Mor Med på sjekking: - Det var kjempegøy å være med på skjult kamera, sier Merete Fjeld Årdal. Foto; Skjermdump

Mor Med på sjekking: - Det var kjempegøy å være med på skjult kamera, sier Merete Fjeld Årdal. Foto; Skjermdump

Støttende mor

Moren er tidligere kommunestyrerepresentant for KrF i Gjerdrum. Hun innrømmer at det har vært utfordrende å balansere sin rolle som mor og lokalpolitiker.

– Jeg har gått noen runder med seg selv for å finne min identitet i forhold til hva Fred driver med, men jeg støtter han med liv og sjel, sier Merete Fjeld Årdal.

Hun har ikke vært enig i alle av sønnens påfunn.

– Men jeg er stolt av at han våger å driste seg inn på områder der andre vegrer seg. Spesielt er det grunn til å beundre han for hans personlige seier over angsten og at han i dag framstår som inspirasjon for mange unge som sliter med de samme utfordringene.

Selv figurerte hun som wingwoman i en av sønnens videoer i høst.

- Fred skulle sjekke damer med skjult kamera i Frognerparken. Det skulle være pinlig i seg selv å ha med mora si på sjekking, men jeg tok den helt ut og tok kontakt med damene på hans vegne.

Videoen ble en suksess, og hun utelukker ikke å bli med flere ganger.

- Det er stor etterspørsel etter nye videoer med henne, smiler gjerdrumsgutten.

Han vil holde seg på nettet så lenge som mulig, og drømmen er å fortsette å lage YouTube-videoer.

- Det blir stramt, men jeg klarer å leve av det nå. Jeg gjør heller dette som jeg liker, enn å tjene mer og mislike det. Jeg er sikker på at det kommer til å føre til noe større.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken