Gå til sidens hovedinnhold

Professor Pål Spilling er død

Artikkelen er over 3 år gammel

Internett-pionér Pål Spilling er død. I 1974 var professor Spilling eneste nordmann som var online med det amerikanske internettet.

Spillings navn står på messingplaketten over internetts fedre på Stanford University i California. I 2010 ble han hedret med Rosingprisen av Dataforeningen.

Selv mente Spilling at hans innsats var overvurdert. Kjeller hadde nyss fått dem første noden utenfor USA da han startet ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i 1974.

I et intervju med Romerikes Blad i forbindelse med hans 70-årsdag, fortalte Spilling om en trang fødsel for den nye teknologien i Norge: «Det var vanskelig å få informatikk-miljøene i Norge til å bli med på utviklingsarbeidet. USA-motviljen i kjølvannet av Vietnamkrigen rådde grunnen, og internett fortonte seg for mange som en type amerikanske militærgreier», fortalte Spilling RB-leserne.

I 1982 var Spilling første nordmann med internett hjem i stua, forteller familien i en pressemelding som er gjengitt i TV2.no. To år seinere ble universitetene i Norge bundet sammen og til nettet. Dermed var internett på vei inn i befolkningens hverdagsliv, selv om de færreste trodde noe slikt den gangen.

Kjernefysiker

Spilling arbeidet som fysiker og matematiker. Han var cand.real. fra Universitetet i Oslo (1963) og hadde doktorgrad i kjernefysikk fra Universitetet i Utrecht i Nederland (1968).

Spilling var professor ved Universitetet i Oslo og på Universitetssenteret på Kjeller (UNIK.)

Etter avsluttet doktorgrad arbeidet han med kjernefysikk ved Eindhoven Tekniske Universitet i Nederland inntil han i januar 1972 begynte som forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på Kjeller.

Lokalpolitiker

Spilling var sterkt engasjert også i lokalmiljøet, og var i en årrekke lokalpolitiker i Gjerdrum. I 1999 var han en het ordførerkandidat. Kulturhuset var en av mange hjertesaker. Men mannen som fikk Norge inn i cyberspace møtte veggen da han ville gi politikergodtgjørelsen sin til et skrantent kulturhusbudsjett. Det ville politikerkollegaene ikke ha noe av. Uten resultat ble det likevel ikke: Kulturbudsjettet ble samme år økt.

LES OGSÅ: Jakt på gamle dager

Spilling ble lagt inn på Ahus 8. januar.

– Han hadde flere gode stunder med familie de siste dagene, og sovnet rolig inn natt til tirsdag 16. januar, skriver familien i sin pressemelding.

Kommentarer til denne saken