– Å jobbe som frivillig var egentlig ikke det jeg tenkte mest på. Jeg har aldri vært i Thailand tidligere, og heller aldri hatt denne typen nærkontakt med en elefant. Det er fint å kunne gi noe igjen til de som ikke kan snakke for seg selv, og som har vært gjennom så mye vondt, forteller hun.

Gjennom organisasjonen Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) hjelper dyrepleierstudenten fra Lillestrøm elefanter som er reddet fra turistindustrien i Thailand.

– De blir bundet og torturert så turister kan få gleden av å ri på dem. Øyevippene og halehårene blir revet av så folk kan kjøpe smykker laget av elefanthår. Det er helt forferdelig. Selv om det i den store sammenheng er lite det jeg gjør i, føles det veldig fint å kunne hjelpe til, forklarer 24-åringen.

– De spiser helt sinnssykt mye

Arbeidsdagen hos WFFT starter klokka halv sju om morningen. Først ryddes innhegningene for avføring og skall fra banantrær (som elefantene legger igjen etter å ha spist, red.anm.), før det er tid for å servere frokost.

 

– Vi lager «bananaballs» til frokost, som består av moste bananer, pellets, tamburin og bygg/hvete. Deretter går dagene ofte til å høste banantrær. Det høstes flere hundre kilo med banantrær i uka, som er noe av hovedmaten til elefantene. De spiser helt sinnssykt mye! Vi går også turer med dem og bader dem, forteller Bjerkeland.

24-åringen påpeker at hun helst skulle sett elefantene frie ute i den ville naturen, men at organisasjonen gjør sitt beste for stimulere dem.

– Siden de er i innhegninger må de stimuleres hele tiden – og gjerne på en spennende måte slik at de må bruke hodet. Men mye av tiden går til å lage mat og pleie dem, forklarer hun.

Rehabilitering og fysioterapi

Bjerkeland har alltid vært glad i dyr, og er også til vanlig omringet av flere.

– Jeg har kommet litt ut av tellingen, men jeg og familien har hatt til sammen 9–10 hunder, 3–4 katter, en hest, en rotte og noen småfisker. I dag har vi fem hunder, forteller hun.

24-åringen har igjen ett år av dyrepleierstudiet, og har deretter tenkt til å videreutdanne seg innen rehabilitering og fysioterapi.

– Jeg synes det er spennende med anatomi og fysiologi, og det å se resultater av rehabilitering etter for eksempel en operasjon eller skade. Jeg fikk veldig mersmak på dette da min egen hund gjennomgikk en stor operasjon og jeg fikk beskjed om at han mest sannsynlig ikke ville bli bra igjen. I dag blir han aktivt brukt i jakt og er så god som ny, forteller hun.

– Utrolig lærerikt

Også arbeidet som frivillig i Thailand har gitt mersmak.

– Det er utrolig lærerikt, og gir meg så mye å kunne hjelpe. Jeg kunne absolutt tenkt meg å jobbe som frivillig igjen på et senere tidspunkt. For eksempel for Harnas Wildlife Foundation i Afrika, hvor det er hovedsakelig tigere, løver, cheetas og aper. Jeg elsker å reise, så det er fint å kunne kombinere lidenskapene, avslutter Bjerkeland.