Slik unngår du dobbel feriesmell

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Regningene etter sommerferien skal nå gjøres opp. Her er to feller du bør unngå.

DEL

(Nettavisen): August er måneden hvor ferieregningene fra kredittkort kommer for mange, og også en måned hvor det er ekstra viktig å legge en plan for økonomien.

Privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMNReite har noen klare råd.

- Det er enkelt å behagelig å slå til hos noen av de som tilbyr seg å samle kredittkortregningene etter ferien i et forbrukslån, og samtidig unngå en stor regning i august, men det kan bli dyrt, advarer Reite.

- Svært mange bruker kredittkort til betaling på feriereisen. Nå i august og september kommer oversikten og regningene. De fleste vil få rekordstore regninger, og utsetter du betaling blir ferien fort betydelig dyrere enn du hadde tenkt, sier privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN. Han legger til: - Mange stirrer blindt på renten, men selv om du for eksempel kan samle kredittkortgjeld i et forbrukslån og redusere renten fra 25 til 15% så hjelper det lite dersom du betaler ned over en dobbelt så lang periode

Unngå å betale minimumsbeløp på kredittkortregningen

Utsetter du den rekordstore ferieregningen unødig lenge så blir ferien fort enda dyrere. De fleste kredittkort opererer med renter rundt 20 prosent. Bankene og kredittkortselskpaene belastet deg tidligere bare et minimumsbeløp automatisk. Nye regler fra Finanstilsynet gjorde at hele totalbeløpet nå kommer på regningen, men du kan selv justere dette ned til et minimumsnbeløp - typisk to eller tre prosent av totalt utestående. Det bør du imidlertid ikke gjøre.

- Kredittkortet gir mulighet til å bruke litt ekstra på ferien uten at kontoen går tom, men når regningen kommer må du legge en plan for nedbetaling. Mange velger bare å betale minimumsbeløpet, og da øker både kostnader og handlingsrommet blir borte.

Betaler du bare minstebeløpet kan nedbetaling av en ferie ta opptil 10 år, og du kan ende med å betale ferien mer enn to ganger i form av renter og gebyrer.

Så mye dyrere blir en feriereise til 40.000 kroner hvis du betaler bare et minimumsbeløp på 3 prosent:

Mer i renter uten at gjelden krymper

Når det gjelder forbrukslån, så har de typisk en effektiv rente på rett under 20 prosent.

Har du et forbrukslån på 200.000 kroner, nedbetaling over sju år og 20 prosent rente, så er det fristende å takke ja til tilbud om å betale ca 1000 kroner mindre i måneden og «slippe» avdrag. Månedsbeløpet synker da fra ca 4.500 til ca 3.400 kroner.

- Etter 36 måneder har dette valget kostet deg cirka 14.000 kroner, og etter sju år er har du betalt cirka 107.000 mer i renter. I tillegg sitter du igjen med hele gjelda, sier en oppgitt Reite.

- Et forbrukslån på 100.000 kroner koster ca 1.200 kroner per måned etter skattefradrag, og kan være en betongklump om foten som gjør det enda vanskeligere å komme i pluss før neste gang regningsbunken tårner seg opp.

Tabellen under viser månedlig nettokostnad for forbrukslån fra 50.000 kroner opp til 200.000 kroner:

Så mye koster forbrukslånet deg netto per måned.Sparebanken 1 SMN

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken