Gå til sidens hovedinnhold

Et triks som gir deg billigere juletre

Artikkelen er over 3 år gammel

Reiser du litt ut av byene, kan du sikre deg et billigere juletre.

[Nettavisen:] Jula nærmer seg og mange er nå på jakt etter et fint juletre. Kommende helg, den siste helga før jul, er den største salgshelgen for juletrær.

– Det går mest edelgran, men den tradisjonelle grana står fortsatt sterkt, spesielt på bygda, sier daglig leder John Anders Strande i Norsk Juletre, organisasjonen for norske juletreprodusenter, til Nettavisen.

– Billigere utenfor byene

Strande forsikrer at det er nok trær til alle. Av de 1,8 millioner trærne som skal inn i norske stuer, er 1,4 millioner ekte trær. Resten er plast.

– Det produseres cirka én million juletrær i Norge, og cirka 400.000 er importert, i all hovedsak fra Danmark, forteller han.

– Hva koster juletrærne i år?

– Det er omtrent det samme som i fjor. Prisene er veldig stabile på juletre, og vi forventer ikke noen stor forandring på det i år, sier Strande.

Juletreprisene varierer imidlertid en del fra by til bygd.

– Det er ofte billigere når du kommer litt utenfor de meste sentrale strøkene, og Stor-Oslo-området er det dyreste, sier han.

I Oslo-området må du nå i gjennomsnitt betale 600-700 kroner for en edelgran, men prisene varierer noe avhengig av type og høyde. For en vanlig gran må du ut med 450-550 kroner.

Litt utenfor Oslo ligger prisene 50-80 kroner lavere, ifølge Strande.

1.000 kroner for fjelledelgran

Du kan også finne enda dyrere trær, særlig om du vil ha en fjelledelgran.

– Noen plasser selges de beste sortene av fjelledelgran til 1000 kroner, men det er ikke mange plasser som har den merkevaren, sier han.

– Er folk kresne når de skal velge juletre?

– Det har vært en utvikling de siste 5-10 årene, hvor vi har fått en strengere og strengere sortering av juletrær. Folk har strengere krav til hvordan et juletre skal se ut og til holdbarheten, sier Strande.

Han forteller at nordmenn skiller seg fra andre europeiske land, ved at vi vil ha høye og slanke trær. De siste årene har også etterspørselen etter veldig tette trær økt.

– Men dette er tradisjon og mye smak og behag. Mange er blitt bitt av den amerikanske tradisjonen og ønsker å legge pynten mer utenpå treet, sier Strande til Nettavisen.

I tillegg har flere begynt å kjøpe treet tidligere enn før.

– Blitt en trend i Norge

Men selv om de fleste vil ha et ekte juletre til jul, er det også mange som velger et plasttre. Om lag 350.000 husstander velger plast.

Hos Plantasjen, et av de største salgsstedene for juletrær, har de opplevd en økning i salget av plasttrær de siste årene.

– Vi ser nok litt at toppen er nådd. Så vi har ikke hatt den samme positive utviklingen som vi har hatt tidligere år på plastjuletrær, sier salgssjef hos Plantasjen, Hilde Poppe, til Nettavisen.

Poppe forteller at de heller ser en liten økning i salget av ekte trær.

– I våre svenske butikker selger de nesten ikke plasttrær. De ser ikke det samme markedet som i Norge. Her er det jo blitt en trend, sier hun.

Plantasjen selger klart mest av ekte juletrær, edelgran og gran. Prisene nå for en vanlig gran, er fra 99 kroner. En edelgran koster fra 149 kroner. Jo høyere tre, jo høyere pris. Også de kunstige trærne finnes i mange prisklasser, fra 149 til 4995 kroner.

– Jo dyrere de her, jo mer naturtro vil de være. Vi får se i årene framover om plasttrær er en kortsiktig trend, eller om det vil fortsette, sier Poppe.

– En voksende motstand

Strande hos Norsk Juletre, avviser at han er bekymret for salget av plastjuletrær.

– Nei, vi er fortsatt avhengig av import, og har avsetning på norske kvalitetstrær. Vi ser også at utlandet får øynene opp for den kvaliteten vi har i Norge, så vi har en eksport av trær, sier han, og påpeker:

– Det er en voksende motstand mot den trenden, både fra miljøhold og folk som begynner å se at dette langt fra er miljøvennlig. Det er også rart med det. Skal du først ha jul, så har du et ekte tre, sier Strande.

Slik steller du juletreet:

  • 1. Først må treet akklimatiseres. Et tre som har stått ute i frost må få en gradvis tilvenning til inneklimaet, og det kan derfor være lurt å først sette treet på et kaldt sted, for eksemlepl i garasjen eller kjelleren.
  • 2. Før du setter treet i juletrefoten kan det være lurt å sage av en tynn skive (2-3 cm) av rotenden. Dette gjør det lettere for treet å ta opp vann og vil gjøre at treet holder seg lengre med mindre nåledryss.
  • 3. Etter at treet er satt i foten er det viktig å også etterfylle med kaldt vann. Det viktigste er at treet har tilgang på friskt vann.
  • 4. Unngå å plassere treet for nær varmekilder. Dette er både i forhold til brannfare og treets ve og vel.

Kilde: Norsk Juletre

Kommentarer til denne saken