Årets navn i 2015 har de fleste av kriteriene for å slå an: De har konsonanter som m og l i seg, William har dobbel vokal og Emma slutter på a.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er Williams toppnotering resultat av over 30 års klatring fra bunn i 1980, mens Emma har dominert navnelistene siden 2003, med blant annet åtte topplasseringer. Årets navn 2014, Nora og Lukas, ble i fjor skjøvet ned til henholdsvis 2. og 5. plass på listene.

Navneforsker Ivar Utne har tidligere i år uttalt til Bergensavisen at korte navn med doble vokaler, og gjerne konsonanter som m, n, og l, er og vil forbli populære.

– Folk syns det klinger fint.

Utne spådde for øvrig allerede da at William ville klatre opp på topp. Selv om navnene ligger øverst er det ikke snakk om enorme antall. I 2015 fikk rundt 1,5 prosent av guttene og jentene navnene William og Emma.

Oliver og Olivia avanserer

På guttelista kommer for øvrig Mathias og Oliver på 2. og 3. plass, mens Nora og Sara har de tilsvarende plassene for jentenavn.

Blant navnene som klatrer mest er Oliver og Olivia, sistnevnte havnet på 5.-plassen i fjor.

Valg av jentenavn er særlig stabile i Norge, og korte navn som ender på a dominerer fremdeles. I tillegg til Emma, Nora, Sara, Sofie/Sofia og Olivia kommer Emilie og Leah og nykommerne Ella og Maja på topp ti.

Også guttenavn er stabile. Bare to av årets topp ti-navn er nykommere, nevnte Oliver og Liam, sistnevnte på 7. plass. Dette er også et navn som oppfyller alle popularitetskriteriene: Dobbelt vokal, kortnavn og konsonantene l og m.

Tidligere topp ti-navn, Markus og Magnus er skjøvet nedover.

Svensker og kjendiser

Folk har en tendens til å plukke opp navnetrender fra utlandet, gjerne Sverige, og ikke minst kopierer de kjendiser, enten det er kjente folks navn eller kjendisbarn det gjelder. William var for eksempel toppnavn i Sverige i 2003, mens Emma dominerte på 1990-tallet.

Dermed spår SSB at svensktoppen Elsa, Alice, Maja og Saga fra 2015 vil smitte over på Norge. Den svenske guttelisten er allerede ganske lik den norske.

Tendensen til å gi barn mer enn ett etternavn fortsetter. Over halvparten, 50,2 prosent av barna, får nå mellomnavn, som oftest er det snakk om mors pikenavn. Det er også en økende tendens til at barn får etternavn med bindestrek: 8,6 prosent fikk det i fjor. Med så mange etternavn er det bare 20,7 prosent av guttene og 24,8 prosent av jentene som får flere fornavn. (ANB-NTB)