Norge stenger luftrommet for Boeing 737 MAX 8 – slik rammes passasjerene

MÅTTE SNU: Norwegians flight DY4545 på vei fra Stockholm til Tel Aviv måtte snu i luften over Romania og vende tilbake til Sverige da Norwegian bestemte seg for å sette alle sine Boeing 737 Max 8-fly på bakken. Foto: (Skjermdump/Flightradar24.com)

MÅTTE SNU: Norwegians flight DY4545 på vei fra Stockholm til Tel Aviv måtte snu i luften over Romania og vende tilbake til Sverige da Norwegian bestemte seg for å sette alle sine Boeing 737 Max 8-fly på bakken. Foto: (Skjermdump/Flightradar24.com)

Av

Helsinki og Oslo topper lista over destinasjoner for Boeing 737 Max 8.

DEL

(NETTAVISEN/NTB): Norge stenger luftrommet for flytypen Boeing 737 MAX 8, opplyser Luftfartstilsynet til NRK.

Stengingen skjer etter råd fra europeiske luftfartsmyndigheter, opplyser E24.

Norwegian har allerede besluttet å sette sine 18 fly av typen på bakken etter at de britiske luftfartsmyndighetene CAA UK innførte et midlertidig flyforbud for flytypen i britisk luftrom og for britiskregistrerte fly.

I Europa er det så langt kjent at Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Irland, Italia, Nederland, Polen, Østerrike og Tyrkia stenger luftrommet for flytypen.

Midlertidig suspendert

Litt før kl. 14 tirsdag ettermiddag kom meldingen om at Norwegian likevel setter på bakken alle fly av typen Boeing 737 Max 8 - i tråd med siste anbefalinger fra de internasjonale flymyndighetene.

- På grunn av avgjørelsen fra de relevante luftfartsmyndighetene om å midlertidig suspendere flyginger med Boeing 737 MAX, kommer ikke Norwegian til å operere noen flyruter med denne type fly inntil videre, skriver Norwegian i pressemeldingen.

- Vi beklager til de som blir berørt av dette, men sikkerheten til våre passasjerer og ansatte kommer alltid først. Med en gang myndighetene råder oss til å gjenoppta flygningene vil vi selvfølgelig gjøre det, skriver flyselskapet videre i meldingen.

De opplyser at alle berørte passasjerer vil bli informert via SMS og på hjemmesidene, og at det også er mulig å kontakte flyselskapet via sosiale medier eller telefon.

Løsningen for å minimalisere konsekvensene for de berørte passasjerene, skal ifølge Norwegian være å omdisponere flyflåten, ombookinger og slå sammen flyginger.

Fem Norwegian-fly på vei til og fra Norge er berørt

En gjennomgang Dagens Næringsliv har gjort viser at til sammen fem flyginger knyttet til Oslo er berørt, tirsdag ettermiddag.

En avgang som er ankommet fra Warszawa til Oslo, står allerede på bakken. Et fly fra Milano på vei til Oslo var ved 16-tiden over Tyskland. En avgang fra Oslo er allerede landet på Madeira. En flyging er på vei fra Oslo til Malaga og er i lufta over Danmark, mens et fly er på vei fra Oslo til Gran Canaria og ligger utenfor Portugal tirsdag ettermiddag.

I tillegg opplyste nettstedet Flightradar24 i sin Twitter-feedat et Boeing 737 Max-fly fra Stockholm på vei til Tel Aviv var i ferd med å snu og lande andre steder enn planlagt.

Avinor opplyser til NTB at de forsøker å legge til rette på Oslo lufthavn for passasjerene som blir berørt.

– Vi har satt opp en del ekstra sitteplasser ved serviceskranken til Norwegian. Spørsmål om kabalen for dagene framover må Norwegian selv svare på. Det har vi ikke kunnskap om, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor.

Helsinki og Oslo rammet hardest

Avinor har ikke fått informasjon om Norwegian-avganger til eller fra flyplassene andre steder i landet er berørt.

Ifølge Aftenposten og flydatabasen Flightradar24, har selskapet hatt flere hundre flyvninger med det kriserammmede flytypen den siste uken. Her er destinasjonene mest flest flyvninger med Boeing 737 Max 8 siden 5. mars:

  • Helsinki 92
  • Oslo 79
  • Stockholm 28
  • Dublin 16
  • København 16
  • Dubai 14
  • New York 11
  • London 9

Norwegian har normalt i alt 18 slike fly i drift, og 90 nye i bestilling.

Taust fra Norwegian

Halvannen time etter beslutningen var imidlertid «alt normalt» på Norwegians Facebook-side:

- Alle våre 737 MAX-fly flyr som normalt. Det er viktig for meg å presisere at dersom vi hadde hatt noen som helst tvil rundt sikkerheten, hadde vi ikke operert disse flyene, sier Thomas Hesthammer i en video lagt ut på selskapets Facebook-side, som Norwegian valgte å fjerne like etterpå.

«Reiste med 737 MAX til Berlin , side mannen tygget negler som bare det, han var drit nervøs, spurte hva som var galt, han pekte på evakuerings brosjyren, 737 MAX sto det. Tror kanskje Norwegian må tenke engang til på hva som er lurt her», skriver Åge Hordnes.

Det hagler inn kritsike og bekymrede spørsmål til Norwegian, men selskapet selv har ikke svart på publikums spørsmål på Facebook etter at beslutningen om sette flyene på bakken kom.

Artikkeltags