– Vi tapper ekstra i Øyeren for å få ut vannet

I NES: Flommen i Glomma gjør at flere campingvogner på Frognerstrand Camping er omgitt av vann.

I NES: Flommen i Glomma gjør at flere campingvogner på Frognerstrand Camping er omgitt av vann. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Flomfaren ved Glomma ned til og med samløpet ved Vorma i Akershus er nedgradert til oransje nivå. Nå øker flommen i de nedre delene av vassdragene.

DEL

«Flommen har nå kulminert i Glomma ved Elverum og i Gudbrandsdalslågen ved Losna nær rødt nivå, og vannstanden er på vei ned. Vannstanden i Mjøsa stiger raskt», heter det i en pressemelding publisert på Varsom.no klokka 17.10.

– Vannføringen er i ferd med å kulminere der flommen har vært verst, men øker nå i de nedre delene av vassdragene, sier vakthavende hydrolog i NVE, Elise Trondsen, i pressemeldingen.

Den kommer etter at farenivået for Glomma ned til og med samløpet ved Vorma i Akershus ble nedgradert til oransje nivå. Det samme farenivået gjelder lørdag ettermiddag for Drammenselva og øvre deler av Oppland og Buskerud.

Regulerer Glomma og Mjøsa

Vannføringen ved Mjøsa og Nybergsund i Trysil har imidlertid økt. I Trysil er det stor usikkerhet knyttet til hvor mye snø som er igjen, og dermed også til hvordan situasjonen vil utvikle seg.

I Mjøsa regner NVE med en flomtopp så sent som i 18. mai. Bare fra fredag morgen til lørdag morgen økte vannstanden i Mjøsa med en halv meter. Mjøsa og Glomma skal reguleres etter tur for å unngå at Sarpsborg og Fredrikstad blir rammet av storflom.

– Alt vannet skal gjennom Øyeren, så først tapper vi ekstra i Øyeren for å få ut vannet. Så håper vi på å få ut mye av Glomma-vannet gjennom Øyeren, mens vi holder igjen i Mjøsa. Og så slipper vi opp ifra Mjøsa til slutt, sier NVE-direktør Per Sanderud til NRK.

Fredag kveld meldte Sel kommune at vannstanden i Gudbrandsdalslågen hadde nådd toppen og gått litt ned. Samtidig fortsatte Ottaelva å stige noe.

Lørdag morgen opplyste varaordfører Lene Jevnheim i Sel at vannet i Otta har trukket seg noe tilbake og at dette merkes i sentrum, skriver Gudbrandsdølen.

Stengte veier

Vannet stenger flere veier. E6 ved Fåvang ble lørdag stengt for personbiler. Personbiltrafikken vil bli omdirigert via mindre fylkesveier ikke egnet for tungtransport.

I tillegg er riksvei 2 ved Kongsvinger stengt på strekningen Nordhov-Roderud.

Fra før av er riksvei 3 i Østerdalen og E16 mellom Kongsvinger og Digeren stengt. Veien kommer til å gjenåpnes tidligst søndag.

– Det står fortsatt vann i veibanen, og veikroppen er så bløt at vi umulig kan sette på trafikk nå. Da vil veien bli ødelagt, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Hedmark, Aud M. Riseng.

Til sammen sju fylkesveier var lørdag ettermiddag stengt i Hedmark, mens fire fylkesveier var stengt i Oppland.

Flere strømbrudd

I Elverum var rundt 107 husholdninger strømløse lørdag etter at en høyspentmast falt ned på grunn av flommen i Glomma, skriver Østlendingen. På ettermiddagen fikk husstandene strømmen tilbake igjen.

Også i Våler var kunder uten strøm som følge av en høyspentfeil lørdag morgen. Antallet berørte var oppe i 383 klokken ved 5-tiden, men de fleste har nå fått tilbake strømmen.

Samtidig ble elleve eldre beboere på Hov bofellesskap i Hedmark evakuert på grunn av flommen i området. Flomvannet sto ved portene til innkjørselen under evakueringen. Beboerne ble evakuert ved 7-tiden lørdag morgen, skriver Glåmdalen. De eldre beboerne skal til dagsenteret på Langelandhjemmet.

I Nedre Eiker i Buskerud er mannskaper klare til å rykke ut på kort varsel i helgen dersom vannstanden i elva øker. Kommunen har også satt opp flomsikringer flere steder. Vannføringen i Mjøndalen er stigende og NVE anslår at flomtopp vil inntreffe i midten av neste uke.

– Vi starter nå ved 12-tiden å legge ut flomsikring flere steder i kommunen. Blant annet på Sandstranda og ved Hatten barnehage i Mjøndalen, sa ordfører Bent Inge Bye til Drammens Tidende tidligere i dag.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken