Daglig leder Amund Espelien i Prisguide.no har tredoblet trafikken søndag kveld etter at de store kjedene har lagt ut sine Black Friday-tilbud.

– Nytt fra i år er at de store aktørene, slik som XXL, G-Max, Expert og Elkjøp allerede har startet med sine tilbud, sier Espelien.

Da hadde han sett trafikken på Prisguide.no, et nettsted der man kan sjekke pris på varer opp mot de forskjellige nettbutikkene tredoble seg i forhold til en vanlig søndag kveld.

– Grunnen til at tilbudene allerede kommer nå er nok at det ble for knapp tid i fjor. Alle tilbudene ble nok for mye å gape over for kundene i løpet av en eneste dag. Ved å spre det utover håper de nok å treffe flere kunder og tjene mer penger, påpeker han.

LES OGSÅ: Rekordtidlig start på Black Friday

Oppdateres hvert minutt

Espelien forteller at han har fulgt med på tilbudene som har kommet inn i løpet av søndagen.

– Expert har for eksempel satt ned prisen med 40 prosent på én av sine tver. G-Max har satt ned en Kari Traa bag med 33 prosent som sikkert vil være en fin julegave for mange. Det er vanvittig mange gode tilbud allerede.

 

Nettstedet oppdateres fortløpende fra minutt til minutt med de beste prisene fra kjedene. I fjor var den gjennomsnittlige rabatten 23 prosent under Black Friday på varene prisguide sjekker daglig. Kategorier som «mobil og nettbrett» og «data» er med på å trekke snittet ned med noe lavere avslag enn i kategorier som «sport og fritid» og «hus og hage».

Selv om mange av tilbudene kan se ut som kupp, forteller han at det lønner seg å tenke seg om.

– I fjor viste det seg at fire av ti tilbud på Black Friday er like billige før jul som de var under Black Friday. Derfor kan det lønne seg å gjøre noen undersøkelser. Det er ikke alt som er et like godt, sier han og fortsetter:

– Når det er sagt, så er det mange penger å spare bare man velger riktig.

 

– Gode erfaringer

Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp forteller om gode erfaringer fra i fjor.

– I stedet for å dytte alle våre tilbud inn i én dag, så bestemte vi oss i fjor for å spre det utover hele uken med «Black Week» og avslutte stort på Black Friday. Tilbakemeldingene vi fikk fra kundene viste at dette var en veldig god idé, sier han.

Elkjøp skal i løpet av fjorårets Black Friday ha omsatt for hele 770 millioner kroner, noe som er mest innen varehandel i hele Norden.

– Det slo alle salgsrekorder og vi måtte underveis justere salgsprognosene flere ganger.

– Espelien i Prisguide.no kalte trafikken han så allerede søndag kveld for galskap?

– Ja, det kan du si. Som sagt så er våre tilbakemeldinger fra kundene at dette var noe de satte pris på og syntes var veldig spennende. Mange ser nok på dette som en start for å kjøre i gang julegavehandlingen og spare penger.

– Det blir noen hektiske dager framover for dere?

– Black Friday og juleukene er våre absolutt mest hektiske perioder i løpet av året, men det er dette vi jobber for. Nå skal vi brette opp ermene og vise at vi er flinkest på gode tilbud og solid kundeservice.

Eksploderte i fjor

Black Friday er et amerikansk fenomen som de siste årene har fått et fotfeste i Norge. De siste årene har det som regel vært tilbud knyttet til nettbutikker, men i fjor så man en endring.

– Da begynte flere av butikkene også med store tilbud og det var lange køer utenfor lokalene før dørene ble åpnet. Siden tilbudene allerede er lagt ut i dag, kan det nok være kø enkelte steder allerede i morgen, tror Espelien.

I fjor ble tilbudene ble lagt ut rundt midnatt på Black Friday. Det førte til at mange servere hos mange av de store kjedene krasjet.

– Det eksploderte og det vitner jo litt om hvor stort omfang dette har fått.

FAKTA:

  • Black Friday startet i USA som en årlig handledag som finner sted dagen etter Thanksgiving.
  • Dette har tradisjonelt vært begynnelsen på julehandelen og mange utsalgssteder åpner midt på natta og har store tilbud.
  • Det er blitt hevdet at Black Friday har fått navnet da dagen bidrar til at mange butikker går i overskudd – og dermed går fra røde til svarte tall i regnskapet.