Trolig boligskatt i Eidsvoll fra 2019

SER IKKE ALTERNATIV: Hvis vi ikke klarer å finne pengene noe annet sted kan vi ikke se at vi kommer utenom eiendomsskatt, sier Olav Resaland, gruppeleder i Ap.Foto: Per Stokkebryn

SER IKKE ALTERNATIV: Hvis vi ikke klarer å finne pengene noe annet sted kan vi ikke se at vi kommer utenom eiendomsskatt, sier Olav Resaland, gruppeleder i Ap.Foto: Per Stokkebryn

Artikkelen er over 2 år gammel

12. desember vil Eidsvoll kommunestyre med én stemmes overvekt vedta eiendomsskatt fra 2019. De borgerlige vil heller legge ned Feiring skole.

DEL

Posisjonen – med Ap og Sp i spissen – mener grunnlovsbygda ikke kommer utenom eiendomsskatt, men at det kan vente til 2019.

– Vi vil ikke at tjenestetilbudet og investeringen i skoler, barnehager, helse og omsorg skal lide. Hvis vi ikke klarer å finne pengene noe annet sted kan vi ikke se at vi kommer utenom eiendomsskatt, sier Olav Resaland, gruppeleder i Ap.

– Kan ikke synse

– Vi må sette opp et realistisk budsjett, vi kan ikke synse. Vi skal investere for to milliarder kroner i løpet av fire år og skal betjene store lån som følge av dette.

Rådmannen anbefaler eiendomsskatt allerede fra neste år, men posisjonen mener kommunen kan komme seg gjennom 2018 ved å bruke av disposisjonsfond.

– Kan søke om fritak

Posisjonen foreslår eiendomsskatt med en sats på én promille i 2019 og to promille i 2020. Dette vil for en gjennomsnittlig enebolig bety henholdsvis vel 2.000 kroner og nærmere 4.500 kroner.

– Vi vet at eiendomsskatt vil bli belastende for en del innbyggere. Folk med lav inntekt og uten formue kan søke om fritak, sier Resaland.

Vil effektivisere

De borgerlige partiene – Høyre, Frp, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet – har et annet budsjettopplegg.

– Vi innfører ikke eiendomsskatt. Vi vil gjøre konkrete kutt i dagens drift og iverksetter tiltak som muliggjør videre effektivisering, skriver opposisjonen i sitt alternative budsjett.

– Kommunens økonomiske situasjon og posisjonspartienes motvilje mot å starte arbeidet med å effektivisere kommunen gjør at vi nå må ta flere tøffe kutt for ikke å innføre eiendomsskatt, heter det videre.

Tosengsrom

Det mest dramatiske kuttforslaget er nedleggelse av Feiring skole fra høsten 2019. Andre sentrale kuttforslag er:

  • Ikke ny Langset barnehage.
  • Ta i bruk tosengsrom ved Vilberg helsetun.
  • Kutt i politikernes lønn og møtegodtgjørelser.
  • Reduksjon av antall politiske organer.
  • Ikke nytt Søndre Samfund.
  • Ikke økt sats på sosialhjelp.
  • Ikke ansette ubesatt psykolog.

Opposisjonen fikk flertall i formannskapet tirsdag.

Alt tyder imidlertid på at posisjonen får flertall med 18 mot 17 stemmer når budsjett for 2018 og økonomiplan for kommende fire år skal vedtas i kommunestyret 12. desember.

Forklaringen er at Miljøpartiet De Grønne, som ikke sitter i formannskapet, vil stemme for posisjonens forslag, i likhet med SV.

Fakta

Kommuner på Romerike med eiendomsskatt (promillesats og beløp for en enebolig på 120 kvm²i 2017)

Nes: 3–2.520

Nittedal: 2,50–4.790

Fet: 2–4.786

Sørum: 2–4.000

Aurskog-Høland: 2–2.800

Skedsmo: 2–2.181

Lørenskog har eiendomsskatt på næringseiendommer.

Eidsvoll, Ullensaker, Nannestad, Gjerdrum, Hurdal, Rælingen og Enebakk har ikke eiendomsskatt.

I Eidsvoll og Hurdal har rådmennene foreslått eiendomsskatt fra 2018.

KILDE: SMARTEPENGER.NO

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken