– Medførte selvfølgelig at køene hopet seg opp

Artikkelen er over 2 år gammel

Det kokte mildt sagt over for to E6-bilister onsdag ettermiddag.

DEL

Like etter klokka 17.00 fikk politiet melding om en brudulje på E6 Djupdalstoppen i Skedsmo.

– Det er en lastebil og en personbil som er involvert. Sjåføren av personbilen hevder at lastebilen har kjørt uforsiktig. Det skal ha ført til at man har vist fingeren til hverandre og så videre. Til slutt stanset både lastebilen og personbilen på Djupdalstoppen, opplyser operasjonsleder i Øst politidistrikt, Ronny Årstein.

Etter at kjøretøyene hadde stanset, gikk passasjeren av lastebilen og sjåføren av personbilen ut av hvert sitt kjøretøy.

– Det endte i håndgemeng. Dette medførte selvfølgelig at køene hopet seg opp. Da vi kom til stedet fikk vi kontakt med de involverte. De er nå anmeldt for ordensforstyrrelse, sier operasjonslederen.

De to sinte trafikantene er ifølge politiet en mann i 40-årene fra Ullensaker og en mann i 20-årene fra Østfold.

– De vil mest sannsynlig bli bøtelagt, sier Årstein.

PSYKOLOG: – Relativt sjeldent

Slike hendelser i trafikken er ikke vanlige, men likevel ikke ukjente i romerikstrafikken.

Så sent som denne høsten skrev rb.no om en tilsvarende episode ved Åråsen stadion. Der skal en trafikant både ha blitt truet med kniv og slått med knyttneven da han mente bilen foran kjørte for sakte.

Førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo, Pål Ulleberg, fortalte den gangen at de fleste av oss opplever å bli sinte i trafikken, uten at det betyr at vi er aggressive til vanlig.

– Bilkjøring er en situasjon der man har stor grad av personlig kontroll. I slike tilfeller vil det som hindrer oss lett kunne virke frustrerende – særlig hvis hindringen føles unødvendig. For eksempel kan dette være at bilen foran kjører sakte og ikke slipper andre forbi, eller at to syklister sykler ved siden av hverandre i veien, sier han.

Ulleberg forklarer at noen mennesker lettere blir aggressive og frustrerte i visse situasjoner, som for eksempel om de opplever at noe hindrer dem i å nå et mål raskt.

Disse personene kan ha en sterkere tendens til å opptre hensynsløst i trafikken, mener Ulleberg.

– I ekstreme tilfeller mangler enkelte impulskontroll overfor sine aggressive sider, og ender opp med vold i trafikken. Dette er relativt sjelden, men det skjer, og kan være et uttrykk for en annen dysfunksjon hos personen enn «vanlig» sinne.

Fakta

  • Slik unngår du å bli sint i trafikken, ifølge førsteamanuensis i psykologi, Pål Ulleberg.
  • Det enkle er det beste: Mye av sinnet vi opplever skyldes at vi opplever at vi har dårlig tid. Prøv derfor å legge inn litt ekstra kjøretid.
  • Gjør noe med forventningene dine. Når du setter deg i bilen – forvent at det oppstår situasjoner som hindrer din framkommelighet eller som vil virke provoserende. Det er mange andre du skal dele veien med som ikke kjører/sykler på akkurat den måten som du synes er riktig.
  • Ta det som en positiv overraskelse om du ikke blir hindret eller opplever farlige situasjoner – dette er en bonus og ikke en selvfølge.
  • Mange blir naturlig nok sinte når andre råkjører/råsykler, skaper nestenulykker eller bryter reglene på din bekostning. Det er helt i orden å bli sint, men ikke å «slå». Vær moden: Å «ta igjen», ved å kjøre svært nærme bilen/sykkelen som provoserte deg og lignende, er fristende, men ikke bra. Da setter du deg selv og andre, også de som ikke var involvert i situasjonen, i fare

Artikkeltags