Oppfordrer jegere og turgåere til å plukke bjørnebæsj

EN REAL KLATT: Bjørnebæsj inneholder ofte mye bær på sensommeren og høsten. Foto © Jonas Kindberg/Rovdata

EN REAL KLATT: Bjørnebæsj inneholder ofte mye bær på sensommeren og høsten. Foto © Jonas Kindberg/Rovdata

Nei, dette er ikke en spøk.

DEL

Rovdata oppfordrer turgåere og jegere som snubler over en klatt med bjørnebæsj om å plukke den opp i høst.

Årlig analyserer de innsamlede avføringsprøver fra brunbjørn. DNAet som finnes i avføringen brukes til å overvåke bestanden.

Ifølge Rovdata er det en stor fordel med denne framgangsmåten. Da slipper man nemlig å være i direkte kontakt med bjørnene, og man kan kontrollere bestanden.

På Romerike er det i Nes og Aurskog-Høland tidligere blitt observert bjørn. Om det finnes bjørnehi i disse kommunene nå er imidlertid ukjent.

– Vi oppfordrer turgåere, jegere, bærplukkere og andre brukere av naturen til plukke med seg en del av bjørneskiten som de finner ute i naturen. På sensommeren og høsten inneholder bjørnebæsj gjerne mye bær. Vi ønsker at de plukker med seg en del av bæsjen på størrelse med en tommelfinger og gjerne litt mer, i en ren plastpose, forklarer Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Posen må være ren for at prøven ikke skal bli forurenset av annet DNA. Pass på at du ikke forurenser prøven med ditt eget DNA.

Husk å merke bæsjen

Ved hjelp av DNA-testing er det mye avføringen til bjørnen kan fortelle de ansatte i Rovdata – som er satt til å overvåke rovdyrene som finnes i norsk natur.

Bare en liten del fra skitten kan avsløre mye om brunbjørnen; deriblant kjønn, historikk og leveområde. Og med en årlig innsamling i Norge siden 2009 har man etter hvert fått en god oversikt over bjørnebestanden i landet.

– Husk å merke den innsamlede prøven med ditt navn og adresse, samt funndato, funnsted og gjerne også en kartreferanse. Oppbevar prøven helst fryst frem mot overlevering til SNO lokalt. Hårprøver skal oppbevares i romtemperatur, gjerne i en konvolutt, forklarer Kindberg.

Alle prøvene som blir samlet inn legges i rovbase.no.

Slik kjenner du igjen bjørnebæsj:

Artikkeltags