Politiet tror det kan være æresdrap

KAN VÆRE ÆRESDRAP: Politiet undersøker om mannen som drepte sin ekskone på Strømmen hadde ære som motiv.

KAN VÆRE ÆRESDRAP: Politiet undersøker om mannen som drepte sin ekskone på Strømmen hadde ære som motiv. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet etterforsker om mannen som har erkjent drapet på sin ekskone hadde et æresmotiv.

DEL

Det bekrefter politiadvokat i Øst politidistrikt, Guro Holm Hansen, til VG.

 Vi har en arbeidsteori om at ære kan være et motiv. Dette er på bakgrunn av informasjon som har fremkommet under etterforskningen, blant annet gjennom vitneavhør, sier politiadvokaten til avisen.

Holm Hansen opplyser videre at teorien om et mulig æresdrap har dannet seg på bakgrunn opplysninger i etterforskningen og «momenter som kan tyde på dette».

– Det har tilbake i tid vært et brudd mellom partene. Det er naturlig å se på om dette bruddet kan ha sammenheng med at det har endt så fatalt som det gjorde, sier hun til VG.

Voldsalarm ikke utløst

Politiet har tidligere bekreftet at den avdøde småbarnsmoren i 30-årene var utstyrt med voldsalarm. Den ble hun tildelt etter at hun anmeldte flere personer etter en hendelse i oktober 2018. Den drapssiktede eksmannen i 30-årene var involvert i episoden.

Politiadvokat Holm Hansen bekreftet forrige uke overfor Romerikes Blad at voldsalarmen kvinnen var utstyrt med ikke ble utløst i forbindelse med drapet.

Det er også bekreftet at det tidligere ekteparet tok ut separasjon i 2017, og at politiet nå forsøker å kartlegge hvilken relasjon den drapssiktede eksmannen og den avdøde kvinnen har hatt de siste årene.

Siden drapet forrige mandag formiddag har politiet avhørt flere personer som var vitner til drapet. Også venner og bekjente av siktede og den avdøde er avhørt – nettopp for å belyse forholdet mellom de to tidligere ektefellene.

Det er imidlertid på det rene at det tidligere har vært kontakt med politiet i forbindelse med konflikt mellom kvinnen og mannen.

Den siktede mannen i 30-årene er også tidligere straffedømt for vold mot den nå avdøde kvinnen. Ifølge en dom fra Nedre Romerike tingrett, ble han i august 2014 dømt til 15 dagers betinget fengsel for å ha slått kvinnen med flat hånd.

Erkjenner straffskyld

Det var klokka 09.25 mandag 1. april at drapsalarmen gikk hos politiet. Da rant meldingene inn fra bekymrede naboer og andre vitner som hadde sett en blodig mann med kniv.

Både politi og ambulansepersonell rykket ut til leilighetskomplekset like ved Strømmen stasjon og kvinnen i 30-årene ble erklært død på stedet. Hun ble funnet drept rett utenfor sin egen leilighet.

Kvinnens eksmann, også han i 30-årene, ble kort tid senere pågrepet på stedet. Han var ifølge politiet tildekket av blod, og utbrøt at han hadde drept noen.

Politiet har tidligere opplyst at kvinnen var påført knivskader og at det er tatt beslag i en kniv som antas å være drapsvåpenet.

Den drapssiktede mannen har erkjente straffskyld etter siktelsen og har i politiavhør knyttet seg selv til selve drapshandlingen.

Både avdøde og siktede er iranske statsborgere. De har en felles datter som er under 10 år gammel. Jenta ivaretas nå av barnevernet og har fått oppnevnt bistandsadvokat.

Artikkeltags