POLITIET: Dopet ned Paul Simmons for å holde ham i sjakk under bedrageriene

DREPT? Politiet mener at Paul Simmons ble drept 7. februar 2015. De to tiltalte nekter straffskyld for drap.

DREPT? Politiet mener at Paul Simmons ble drept 7. februar 2015. De to tiltalte nekter straffskyld for drap. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Politiet mener at de to tiltalte mennene ikke planla å drepe Paul Simmons, men at de likevel må dømmes for drap. Begge tiltalte nekter straffskyld.

DEL

Tirsdag startet rettssaken mot 35-åringen og 37-åringen som blant annet står tiltalt for drapet på Lillestrøm-musikeren.

Bak dørene i rettssal 250 i Oslo tingrett, leste politiadvokat Christian Hatlo opp tiltalen mot de to mennene.

De begge nektet altså straffskyld for drapet på Simmons.

I tillegg til å være tiltalt for å ha drept Simmons, står de også tiltalt for å ha lurt til seg penger fra ham. Dette erkjente de straffskyld for.

De nektet også straffskyld for drapsforsøk på en 52 år gammel mann. Et drapsforsøk politiet mener ble begått én måned etter at Simmons døde.

Derimot erkjente de straffskyld for ransforsøk mot 52-åringen.

35-åringen står også tiltalt for en voldtekt i 2012. Skyldspørsmålet på dette tiltalepunktet vil tiltalte komme tilbake til, opplyser hans forsvarer Øystein Storrvik.

AKTOR OG BISTANDSADVOKAT: Politiadvokat Christian Hatlo er aktor i saken, men Gunhild Lærum er bistandsadvokat for Paul Simmons etterlatte.

AKTOR OG BISTANDSADVOKAT: Politiadvokat Christian Hatlo er aktor i saken, men Gunhild Lærum er bistandsadvokat for Paul Simmons etterlatte. Foto:

– Drept på hotell i Oslo

Musikeren Paul Simmons ble ifølge tiltalen drept på Comfort hotell i Oslo 7. februar 2015. Påtalemyndigheten mener de to tiltalte mennene sammen hadde planlagt at de skulle dope ned Simmons med heroin og deretter kjøle ham ned.

Det var klokka 19.31 den 7. februar at AMK-sentralen ble varslet om en livløs person på Comfort hotell i Oslo sentrum. Den tiltalte 37-åringen hadde da ringt hotellresepsjonen om at hans kamerat, Paul Simmons, var bevisstløs. Det var resepsjonisten som igjen tilkalte ambulansepersonell.

Både den 7. februar og dagene i forveien, hadde Simmons og den tiltalte 37-åringen vært sammen på hotellrommet i Oslo.

De skulle feste sammen.

37-åringen har forklart at han skulle ta seg en dusj, og at det var da han fant Simmons livløs. Han skal ha startet hjerte- og lungeredning, noe ambulansepersonellet fortsatte med da de ankom hotellrommet.

I forkant av dette, skal 37-åringen ha vært ute av hotellet for å kjøpe det han hevder han trodde var kokain. Det skal etter hvert vise seg at det ikke var kokain Simmons hadde inntatt, men heroin.

Dette oppga ikke 37-åringen til ambulansepersonellet, mener påtalemyndigheten som er klare på at de mener 37-åringen var klar over hvilket stoff Simmons hadde inntatt.

FORSVARERE: Benedict de Vibe (t.v.) og Kaja de Vibe Malling (sittende) forsvarer 37-åringen. Øysten Storrvik forsvarer 35-åringen.

FORSVARERE: Benedict de Vibe (t.v.) og Kaja de Vibe Malling (sittende) forsvarer 37-åringen. Øysten Storrvik forsvarer 35-åringen. Foto:

Mistenkelig dødsfall

Mens det ble gjennomført livreddende førstehjelp, kom også den andre tiltalte mannen – 35-åringen – til hotellet.

35-åringen begynte da å filme det som foregikk på hotellet.

Etter hvert får Simmons svak puls, og blir fraktet til Ullevål sykehus.  

Etter to dager på sykehus – 9. februar – blir Paul Simmons erklært død. Dødsårsaken: Rusoverdose hvor heroin hadde størst betydning.

Etter dødsfallet varslet sykehuset politiet, og det blie opprettet en mistenkelig dødsfall–sak.

37-åringen ble innkalt som vitne i saken, og forklarte igjen at han hadde funnet Simmons i dusjen. De hadde dagen i forveien vært på utestedet Blå på Grünerløkka for å feste, forklart han.

Den nå tiltalte 35-åringen ble på dette tidspunktet ikke avhørt som vitne.

Hotellrommet hvor Simmons ble funnet livløs, ble raskt ryddet og vasket. Politiet hadde derfor ikke et åsted å undersøke.

Anmeldt

Den 18. februar tar imidlertid saken en ny vending. Moren til Paul Simmons politianmelder 35-åringen og 37-åringen for drap. Familien har i mellomtiden funnet ut at det er gjort flere kredittsjekker på Simmons, og at han var tappet for flere hundre tusen kroner.

Ifølge tiltalen, skal de tiltalte i tiden før drapet ha lurt musikeren til å overføre 766.000 kroner til bankkontoen til den ene av dem. Videre greide de å ta opp 70.000 kroner i lån og forsøkte å ta opp ytterligere lån på 2 millioner kroner i Simmons navn.

25. februar blir 35-åringen pågrepet. Det samme blir 37-åringen to dager senere.

De begge nektet straffskyld, og forklarte heller at de hadde startet et sammarbeid med Simmons og hans aksjeselskap.

Kort tid senere ble de begge løslatt. Det de ikke visste, var at politiet samtidig startet skjult drapsetterforskning, som blant annet innebærer telefonavlytting og romåvervåking.

– Denne type etterforskninge er noe som kun iverksettes i de alvorligste straffesakene, og politiet må ha godkjenning fra tingretten. Formålet med etterforskningen var å avdekke hva som skjedde den 7. februar 2015, sa aktor i saken, statsadvokat Cecilie Schløsser Møller, i sin innledning.

ÅSTEDET: Politiet mener at Paul Simmons ble drept på Comfort hotell i Oslo.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

ÅSTEDET: Politiet mener at Paul Simmons ble drept på Comfort hotell i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Pågrepet

De to tiltalte ble pågrepet én måned etter det angivelige drapet på Simmons. De skal da ha funnet et nytt offer, en 52 år gammel mann, som de skulle presse for penger, men politiet aksjonerte da det på nytt så ut til å gå for langt og at et nytt offer var i livsfare.

Da de kom til offerets leilighet fant de ham neddopet, nedkjølt og bevisstløs.

De tiltalte ble igjen pågrepet.

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller opplyste retten om at de tiltalte flere ganger har endret forklaring i avhør. Det var blant annet først i mars i år – tre år etter at Simmons døde – at 35-åringen erkjente bedrageriet av Simmons.

– Etterforskningen av denne saken har vært svært omfattenede. Det er snakk om mange vitner, og svært mange avhør av de tiltalte. Politiet har også hentet inn flere sakkyndige, blant annet for å finne ut av hvilke stoffer Simmons hadde i kroppen, sa statsadvokaten.

Etterforskningen endte til slutt med tiltalen som blant annet omfatter både drap, drapsforsøk, bedrageri og ransforsøk.

– Ville holde Simmons i sjakk

Politiet skal de neste ukene forsøke å bevise hva som skjedde på hotellrommet den 7. februar 2015, som til slutt endte med at Paul Simmons gikk bort.

– Vi vet at NN (37-åringen red.anm.) var på hotellrommet. Ville de to tiltalte holde ham i sjakk under bedrageriene av ham, slik politiet mener. Eller kjøpte NN (37-åringen red.anm.) heroin han trodde var kokain? Og hvorfor fortalte han ikke dette med en gang? Kan det stemme at NN (35-åringen red.anm.) var uvitende om heroinkjøpet, og hvilken rolle hadde han i dette, er de sentrale spørsmålene aktoratet skal forsøke å belyse de neste ukene.

Statsadvokat Schløsser Møller bemerket videre at bevisbildet i saken er stort, og består av flere indisier.

Statsadvokaten er også klar på at påtalemyndigheten ikke mener at de to tiltalte drepte Paul Simmons med vilje.

– Vi mener ikke at de planla å drepe med viten å vilje. Det er likevel mulig å bli dømt for drap.

Om påtalemyndigheten vil prosedere på at de tiltalte har handlet med forsett eller sannsynlighetsforsett har de ennå ikke landet på.

RB følger saken!

Artikkeltags