20. januar har USAs president, Donald Trump, sittet i førersetet i Det hvite hus, i ett år.

Da det først ble klart at han vant valget i november 2016, gikk KrF-politiker og kommunestyremedlem i Rælingen kommune, Simon Friis Larsen, ut og sa at han var fornøyd med valgseieren, og at Trump ville samle USA på sikt. Ett år senere, er han like trofast til sine uttalelser.

– Jeg tror på gjenvalg og, jeg, sier Friis Larsen til Romerikes Blad.

– Forandrer folks liv

I USA har Trump rundt 40 prosent støtte. I Norge, er det et fåtall som åpent står frem som Trump-tilhengere. RBs valgekspert, Svein Tore Martinsen, sier at til en amerikansk president å være, har Trump liten støtte i Norge. – Og det er et fåtall av politikerne på Stortinget som sier de stiller seg bak ham.

Likevel har han hvert fall to trofaste tilhengere her på Romerike, der en av dem er Friis Larsen. Generelt sett mener han at Trump har hatt et godt første år.

– Det han har gjort, kaller jeg selvoppofrelse. Han kunne fortsatt å leve et milliardærliv, men har i stedet gått til valg for å forandre folks liv. Og på grunn av det, så blir han så forfulgt, så hånet og spottet, og det skjer gjerne av typisk liberale mennesker og Hollywood-stjerner.

Trump er blant annet kjent for å ha sagt ting som «grab them by the pussy» om kvinner, «Little Rocket Man» om Nord-Koreas leder Kim Jong-un og «It’s freezing and snowing in New York – we need global warming!» om global oppvarming, som han for øvrig mener er en urealistisk trussel.

Men har han oppi det hele klart å gjøre «America great again»?

– Fullstendig selvmotsigende

Trump omtalte nylig noen land som «shithole countries», og lot være å umiddelbart fordømme den høyreekstreme terrorhandlingen som fant sted i Charlottesville i august, men la heller skylden på begge sider. Dette har gjort at Trump har måttet forsvare seg mot å bli kalt rasist – flere ganger.

– Det er fullstendig selvmotsigende å kalle ham rasist. Dette spørsmålet ble han stilt samtidig som han signerte en Martin Luther King-protokoll sammen med Kings familie. Selv om noen av uttalelsene hans er dumme, tror jeg det er mye som er konstruert, sier Friis Larsen, og fortsetter:

– Når det gjelder terroren, så tror jeg han mente at det er provokasjoner fra begge sider, og at denne gangen var det den ene siden, mens andre ganger den andre. Jeg tror han mente at de må finne en løsning på alle problemene for å forhindre terror i framtiden.

Samtidig sier også KrF-politikeren at han er enig i at terrorhandlingen burde blitt fordømt fra begynnelsen av.

 

– Krever muskler

– Donald Trump har omtalt Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, som «Little Rocket Man» på blant annet Twitter, og mange mener han har ført en unødvendig og risikabel maktkamp ved å true Nord-Korea med atomkrig. Hva mener du om dette?

– Jeg mener at når Sør-Koreas leder har sagt at samtalene mellom Korea-landene har funnet sted på grunn av det som ble skrevet på Twitter, så har Trump gjort noe riktig. Nord-Korea er et land som krever at man viser muskler, sier Friis Larsen.

Også det omstridte innreiseforbudet til Trump, mener Rælingen-politikeren er helt innafor. Det begrunner han med at heller ikke han, som nordmann, kan reise hvor som helst, og at USA i bunn og grunn handler på vegne av sitt eget beste.

– Med alt som skjer i verden, så må man ha kontroll på de som kommer inn. Landene med forbud er de mest pågående i henhold til terror, så da kan man være mest restriktive mot disse, hvert fall i en periode. Og selv ikke USA kan ta imot veldig mange mennesker til enhver tid.

En ny tilhenger

En annen romeriking som har vist Trump støtte tidligere, er FrP-politiker i Hurdal, Asle Hoel-Knai. For ett år siden mente han bare at Trump var det beste alternativet av de to presidentkandidatene. Siden den gang, har Trump fått en mer entusiastisk tilhenger i Hoel-Knai.

– Man kan si hva man vil, men han er jo en dyktig forretningsmann og har fått til noe. Det viser at han ikke er en dumskalle, sier Hoel-Knai.

FrP-poltikeren mener Trump har vist seg å være handlekraftig og dyktig som president, men viktigst av alt er at han står for de tingene han har sagt.

– Det er ikke dårlig til politiker å være.

Samtidig sier Hoel-Knai at også han mener at Trump har noen uttalelser som er både våsete og mangler folkeskikk, men at han fortsatt ikke er en dårlig president av den grunn.

 

Fakta om Donald Trump:

  • Vant valget i 2016 mot demokratenes kandidat Hillary Clinton
  • Ble innsatt som president 20. januar 2017
  • Tilhører det republikanske partiet
  • Er kjent for å være veldig aktiv, og ikke minst usensurert, på Twitter
  • Washington Post har regnet seg frem til at Trump har snakket usant 2001 ganger i løpet av det siste året
  • 2001 usannheter på 365 dager tilsvarer 5,6 usannheter om dagen